Julia Van Hool derde oudste van België

Lier: Op dinsdag 7 mei werd Julia Van Hool honderdtien jaar jong. Voor haar leeftijd is ze nog steeds in goede gezondheid.
Na een viering in de kapel van het WZC Sint-Jozef werden de feestelijkheden verder gezet in de ontmoetingsruimte dicht bij haar kamer. Burgemeester Frank Boogaerts en schepen Rik Pets kwamen haar feliciteren bij deze feestelijke gebeurtenis.
Julia is de oudste inwoner die Lier ooit kenden. Ze is ook de oudste van de provincie en de derde oudste van gans België.

Hoe wordt je nu honderdtien?  “Ik heb mijn heel leven heel hard gewerkt. Ik denk dat het vooral aan het eten ligt. Om zes uur stond ik op om mijn huishouden te doen. Daarna ging ik naar onze zaak (beenhouwerij). 's Middags stond er altijd vers eten op de tafel. 's Avond, nadat de winkel, de toog en de diepvries gekuist was ging ik naar achter om mijn eten voor de volgende dag klaar te zetten. Als alles klaar was gingen wij vroeg slapen. Wij gingen nooit uit, mijn man was altijd bij mij. Het is belangrijk dat je lichaam rust heeft. Zo sta je 's morgens fris en uitgeslapen terug op. Gezonde en verse voeding heeft mij geholpen om zo oud te worden. lk hou niet van die gereedgemaakte schotels die nu overal kan kopen. Dat zitten te veel bewaarmiddelen in en dat is zeker niet goed voor de gezondheid.”

Julia ziet er nog steeds goed en verzorgd uit, alleen het gehoor en het zicht gaan wat achteruit. Ze geniet nog elke dag van het leven met een positieve ingesteldheid. “Zeuren en zaniken doe ik niet. Dat is voor niemand plezierig, ook niet voor mij en ook niet voor mijn kinderen. Ik heb het hier naar mijn zin en maak van elke dag het beste.”

Tot einde 2015 woonde Julia nog alleen in haar eigen woning. Een ongelukkige val bracht een keerpunt in haar leven. Hierdoor werd ze een beetje bang en kwam ze op kortverblijf in WZC St.-Jozef in Lier. Met haar positieve ingesteldheid besliste ze dat het tijd werd voor een definitieve verhuis.

Julia werd geboren op 7 mei 1909 in de Augustijnenhoeve in Putte. Het echtpaar Van Hool telde vijf dochters en twee zonen. Eind de jaren 20 begint zij samen met haar oudere zus een kapsalon in Koningshooikt. In die periode leert ze ook René Op de Beeck kennen. Zij huwen in 1932 en nemen de beenhouwerij in de Maasfortbaan over. Het echtpaar kreeg vier kinderen.  Op 21 januari 1935 wordt hun eerst zoon Marcel (nu 84) geboren. Jos (83), Florent (78) en Annie (71) volgden nog. Ondertussen zijn er twee kleinkinderen Gerrit en Ilse en twee achterkleinkinderen Oli en Sophia. In 1966 geven René en Julia de beenhouwerij over aan hun zoon Florent en zijn echtgenote Mia. In 1982 overlijdt René, net voor ze hun vijftigste huwelijksverjaardag willen vieren.
"Ik heb mijn gans leven gesleten in mijn zaak en in het huishouden. Daar voelde ik mij gedurende 32 jaar gelukkig in. Zolang ik het kon, kookte ik mijn eigen potje. Ik wou niemand tot last zijn. Dat is nu allemaal voorbij. Op een avond toen ik wou gaan slapen was mijn been precies aan het 'slapen'. Ik ben toen recht gestaan en ben gevallen. Ik ben nog zelf naar mijn bed gekropen. De volgende dag is mijn zoon met mij naar het ziekenhuis gereden. Gelukkig had ik niets gebroken. Toen heb ik de moeilijke beslissing genomen om naar het rusthuis te gaan. Ik heb er nog geen minuut spijt van. Ze doen hier nu alles voor mij en ik ben hier helemaal tevreden. Ik krijg elke dag bezoek. Met mijn rollator heb ik hier al alle gangen rondgereden”, zegt Julia.

Hoe brengt een 110 jarige haar dag door?
"Dat is soms een probleem. Ik heb handen die niet kunnen stilzitten. Ik had vroeger een zaak en ben altijd bezig geweest. Ik leefde voor mijn kinderen en voor de zaak. Ik moest geen reizen hebben. Mijn kinderen komen bijna dagelijks op bezoek. Ze zijn nu allemaal al met pensioen. Als het goed weer is gaan we al eens buiten met de rolstoel. Vroeger ging ik al eens naar de cafetaria. Nu doe ik dat niet meer. Het is veel te druk en dat kan ik niet meer aan.
"Ik heb de moed om honderdelf te worden. Volgend jaar mag jij zeker nog eens terugkomen om mijn honderd elfde verjaardag te vieren”,  besluit Julia. (MSL/foto's MSL-SDW)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet