Infoborden ter herdenking van 75 jaar bevrijding

Lier: Op zeven locaties in Lier en Koningshooikt werden infoborden geplaatst die telkens een aspect van  de bevrijding in onze stad belichten. Voor het  aanleveren van de inhoud van de infoborden kon de stad rekenen op de hulp van deskundige Wim Govaerts, auteur van ‘Lier ’40-‘45’. Het bord in Koningshooikt kwam tot stand met medewerking van Dorpsraadvoorzitter Dirk Frans.

“De Tweede Wereldoorlog was het meest verwoestende conflict ooit. In die wereldbrand bleef ook Lier niet gespaard. Met dit initiatief willen we aan onze stadsgenoten en bezoekers  de grote en kleine verhalen tonen”, zegt schepen van toerisme Rik Verwaest tijdens de voorstelling van de infoborden.
Bij de kapel Heilige Rita lees je over het verzet, op de plek van de vroegere Sionskazerne staat een bord over collaboratie, in de Rolwagenstraat over de verwoesting door V-bommen. Ter hoogte van de vroegere Normaalschool vind je info over het militaire hospitaal en begraafplaats, op het Acaciaplein over de neergestorte Lancaster en in de Antwerpsestraat over de schietpartij bij de Duitse terugtocht. In Koningshooikt kom je meer te weten over de geallieerde luchtafweer.

Locaties:
Kapel Heilige Rita, Mechelsestraat aan vest (verzet)
Sionskazerne, Sionsplein (collaboratie)
Rolwagenstraat, aan hoek Antwerpsestraat (V-bommen)
Normaalschool, Berlaarsestraat 31 (militair hospitaal / begraafplaats)
Acaciaplein (neergestorte Lancaster)
Antwerpsestraat, ter hoogte van nr. 70 (schietpartij Duitse terugtocht)
Koningshooikt, Koningsplein (luchtafweerstellingen)

Zeven bevrijdingsroutes
Fiets terug in de tijd. Zeven bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk in regio Kempen leiden je langs historische locaties. Onderweg hou je halt bij infoborden met pakkende oorlogsverhalen.  Je (her)ontdekt monumenten, historische locaties, crashsites, gedenkplaten en militaire begraafplaatsen. Deze erfgoedplekken liggen niet altijd op de route, maar zijn een zij- of omweg absoluut waard.
Fietsroute Lier - Sint-Katelijne-Waver – Mechelen
Fietsroute 56 km, vertrek aan CC De Mol, Aarschotsesteenweg 3 in Lier of station Nekkerspoel in Mechelen.
Te verkrijgen bij Visit Lier. Je kan deze ook digitaal downloaden via https://www.visitlier.be/doen/fietsen/bevrijdingsroute of https://www.kempen.be/brochure-aanvragen-0

Brochure ‘Ze zijn daar! De provincie Antwerpen bevrijd in 1944’
Toerisme Provincie Antwerpen, 48 steden en gemeenten en talloze organisaties realiseerden samen een themabrochure met unieke verhalen, foto’s en toeristische tips, een 50-tal infoborden op historische locaties, zeven fietsroutes en bijna 100 activiteiten.
De brochure telt 85 pagina’s. Ze bevat ook een activiteitenkalender en een boekje met zeven bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk.
Te verkrijgen bij Visit Lier. Je kan de brochure, activiteitenkalender en het routeboekje ook apart digitaal downloaden via https://www.kempen.be/brochure-aanvragen-0

Liberation Route Europe App
Onderweg alle informatie van de Liberation Route Europe op je smartphone? Download dan de Liberation Route Europe app! De app is beschikbaar voor iPhone en Android en biedt direct toegang tot verhaallijnen, bezienswaardigheden, historische gebeurtenissen, biografieën en nog veel meer, inclusief historische foto’s, ingesproken verhalen en filmpjes. (MSL/foto’s MSL)

Meer info:
www.visitlier.be
www.kempen.be
https://liberationroute.nl/Belgium

 

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet