Lierse kant en parelwerk “Lier & ’t haak-naaldje”

Lier: In het stadsmuseum stelde Felix Van Loock een tweede uitgave van zijn boek “Lier & ’t haak-naaldje” voor.
“Met zijn boek brengt Felix Van Look een mooi overzicht van een vroeger bloeiende industrie in  en  namelijk het vervaardigen van Lierse kant en parelwerk op handtassen”, zegt schepen Rik Verwaest.
 Het boek omvat naast ontwerptekeningen heel wat afbeeldingen van Lierse kant. Van Loock gaat ook in op de technieken en de machines die gebruikt werden om kant en parelwerk te vervaardigen.

Felix Van Loock werd geboren in 1935. Hij was tot in 1998 directeur van de firma Paaps Embroidery. Deze firma was gespecialiseerd in het vervaardigen van Lierse kant en het aanbrengen van parelwerk op handtassen.  Van 1947 tot 1967 voerde het familiebedrijf wereldwijd handtassen met parelwerk uit. Felix Van Loock ontwierp tussen 1958 en 1998 tal van patronen voor kant- en parelwerk. Aanvankelijk deed hij dit in de firma van zijn moeder Angèle Paaps, later als bedrijfsleider van ‘Paaps Embroidery’.

Evolutie
“Het begint allemaal rond 1810 met het ‘cantsteekwerk’, vanaf 1830 gevolgd door de Lierse kant
Belang van de kant- en parelnijverheid in Lier
Destijds had de kant- en parelindustrie een grote impact op de tewerkstelling in Lier en omgeving. De meeste arbeiders, overwegend vrouwen, werkten van thuis uit. In de verschillende kantsoorten waren vanaf 1830 ongeveer 800 personen tewerkgesteld, in parelwerk vanaf 1880 evenveel. De kant, parel- en borduurnijverheid telde voor WOI en in de charlestonperiode ongeveer 3.000 werknemers. Met de herneming van de export na WOII kwam de tewerkstelling terug op het vooroorlogse peil. Eind de jaren zestig verplaatste de productie geleidelijk naar het buitenland. Eind de jaren ’70 werkten nog maar 60 personen in een geautomatiseerde productie. In 1998 stopte de firma haar bedrijvigheid.

Erfgoed
Uit alle fasen van het familiebedrijf heb ik nog producten, machines, staalboeken, foto’s, diploma’s. Heel wat heb ik geschonken aan onze Stedelijke Academie voor Schone Kunsten en het Modemuseum MoMu in Antwerpen”, besluit Van Loock. (SDW/foto’s SDW)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet