Gezinszorg viert vijftigste verjaardag

Fotoreportage...

Lier: Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Gezinszorg Lier werd aan de samenvloeiing van de Grote en Kleine Nete een kunstinstallatie MyLight, van de Lierse kunstenaar Ronald Marien, onthuld. Niet iedereen was er blij mee. Buurtbewoners hielden een stil protest bij de onthulling.

Het beeld is het winnende ontwerp van een wedstrijd die SASK Lier organiseerde op vraag van het Liers Centrum voor Gezinszorg vzw. Onder begeleiding van leerkracht Elleke Frijters gingen dertien leerlingen Beeldhouwkunst aan de slag. In oktober 2018 maakte een eerste jury een keuze uit dertien maquettes waarvan elk ontwerp een bijzondere visie op het thema Gezinszorg Lier illustreerde. Vier ontwerpen werden geselecteerd voor de tweede juryronde in december.
Uiteindelijk koos de jury voor het ontwerp MyLight van Ronald Marien. Dit werk, een gebogen constructie in Cortenstaal, speelt met de begrippen mens, tijd en (zon)licht. Het lichtspel varieert naargelang de seizoenen en het tijdstip van de dag. Een speciaal georiënteerde opening zal namelijk telkens op andere plaatsen lichtvlekken tekenen op de wanden en de grond. Omdat de constructie en het materiaal van het ontwerp technisch zeer veeleisend zijn, nam het gespecialiseerde bedrijf Moker de uitdagende uitvoering van het concept op zich.

Gezinszorg
Door de jaren heen heeft Gezinszorg Lier een sterke relatie opgebouwd met de stad. Lier is hun werkingsgebied en tegelijkertijd dragen zij bij tot het welzijn van de inwoners. Hun doelstelling is om zorgbehoevende inwoners van Lier en Koningshooikt hulp te bieden zodat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. In de loop der jaren is hun dienstverlening uitgebreid met poetsdiensten, een karweidienst en dienst vervoer. Lier ligt hen dus nauw aan het hart. Gezinszorg Lier schenkt MyLight graag aan de bewoners van de stad.

“Ik koos voor een installatie in Cortenstaal waarbij licht en zon centraal staan. Het binnenbrengen van licht door “framing” doet dienst als metafoor voor het werk van Gezinszorg. Bij regenachtig weer biedt de constructie ook bescherming. De toeschouwer wordt uitgenodigd om de installatie te betreden en via de ronde opening de ingekaderde lucht als een schilderij te ervaren. Op de wanden en de vloer ziet hij, naargelang het tijdstip van de dag en het seizoen, specifieke contouren verschijnen”, legt kunstenaar Ronald Marien uit. “De zon creëert lichtvlekken en schaduwen op de binnenwand en de vloer van MyLight. Bezoekers kunnen de contouren van een lichtvlek met krijt omlijnen en ondertekenen met hun initialen en datum. Als ze er een foto van maken en naar mij doorsturen via Whatsapp of per mail worden de contouren geconserveerd met verf”, voegt Marien er nog aan toe.

Protest tegen “roestbruin monster”
Bewoners van de appartementen zien het plaatsen van deze installatie niet zitten. “Dit roestbruin monster ontneemt ons het zicht op de mooie ongerepte natuur”, klinkt het bij de misnoegden. Het stil protest van een tiental bewoners  - de anderen waren nog op hun werk – verliep kalm en gedisciplineerd. Toch hield de politie een oogje in het zeil. (MSL/foto’s MSL)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet