GrOOte zondag valt in het water

Fotoreportage...

Lier: Wat een Reuzenfeest had moeten worden viel spijtig genoeg in het water. De geplande buiten activiteiten dienden afgelast te worden gezien de slechte weersomstandigheden. De reuzen zouden verzamelen voor het stadhuis, de nieuwe reus Schrobberbeek zou zijn intrede gemaakt hebben en op de Grote Markt ingeschreven worden in het bevolkingsregister. Het Schoolbondtheater zou op de kiosk een fragment uit ‘Waar de Sterre bleef stille staan’ van Felix Timmermans opvoeren. De uitreiking van het plaket en oorkonde ‘Lier reusvriendelijke gemeente’ zou ook op de Grote Markt gebeuren. Daarna was aan rondgang voorzien door de straten van Lier.
Dit alles werd herleid tot een informele academische zitting met de leden van Reuzen Vlaanderen in CC Vredeberg. Aan het einde van de zitting werd reus Schrobberbeek voorgesteld.

Reus Schrobberbeek
Ter gelegenheid van het 125 jaar bestaan van Het Schoolbond theater werd besloten om een reus te laten maken. De keuze was vrij snel gemaakt en viel op de figuur van Schrobberbeek uit het boek ‘Waar de Sterre bleef stille staan’ van Felix Timmermans. Het hoofd van de reus is afgeleid van de beeltenis van Jan Henderickx senior. Hij speelde de rol van Schrobberbeek ettelijke malen en met verve. Maurits Troch van het Schoolbond theater lichtte deze kort toe.

Waar de Sterre bleef stille staan
Daarna werd een fragment uit ‘Waar de Sterre bleef stille staan’ opgevoerd. De rol van Schrobberbeek werd gespeeld door niemand minder dan Jan Henderickx junior. Dit stuk zal vanaf eind november en in de loop van december opgevoerd worden door het Schoolbondtheater.

Reusvriendelijke gemeente
Na deze voorstelling overhandigde Luk Ceulemans, voorzitter van Reuzen Vlaanderen, de plaket en de oorkonde Lier reusvriendelijke gemeente aan burgemeester Frank Boogaerts. In zijn toespraak kondigde hij aan dat de reuzen familie, die nu resideert in een loods in Duffel, opnieuw een onderkomen zal vinden in Lier in een verblijf de reuzen waardig.
Tot slot werd de nieuwe reus ingeschreven in het bevolkingsregister. Peter was niemand minder dan Gommaar Timmermans, zoon van Felix Timmermans. Meter was Annemie Houben echtgenote van Jan Verbiest, destijds regisseur van ‘Waar de Sterre bleef stille staan’. (MSL/foto’s MSL-SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet