Zimmerprijzen wekken belangstelling voor wetenschap en techniek

Fotoreportage...

Lier: Tijdens een academische zitting werden in het Sint Gummaruscollege te Lier reeds voor de dertiende maal de Zimmerprijzen uitgereikt.
Elk jaar kunnen alle leerlingen van de derde graad van het secundair onderwijs ASO, TSO,BSO, KSO en BuSO via de school een project indienen waaraan ze in de loop van het schooljaar gewerkt hebben. Aan de wedstrijd kunnen alle scholen van de regio Lier, Berlaar, Boechout, Heist-op-den-Berg, Hove, Nijlen, Duffel, Kontich en Zandhoven deelnemen.

“Het is inderdaad reeds de dertiende maal dat dit initiatief van het Zimmertorencomité plaats heeft , steeds met hetzelfde doel , de jeugd aanmoedigen en steunen in hun ontwikkeling.  Dit was het levensideaal van Louis Zimmer, een van onze grote Lierenaars. De jeugd aanmoedigen blijft een zeer lovenswaardig en noodzakelijk initiatief. Zeker hen aanmoedigen om de richting van techniek, technologie en wetenschappen te kiezen is lovenswaardig”, zegt burgemeester Frank Boogaerts in zijn openingstoespraak.
Daarna kwam Dirk Dillen algemeen directeur KOBA de Nete (Katholiek Onderwijs Bisdom Antwerpen) aan het woord. Ook hij noemde de Zimmerprijzen een lovenswaardig initiatief. Hij vernoemde expliciet Jos d’Haens als drijvende kracht en gangmaker van het ganse gebeuren. “Deze wedstrijd moet gezien worden als een aanmoediging voor de jongere generatie van onze samenleving. Ik denk dat het goed is dat jongeren een kans en uitdaging krijgen om zich op een andere manier in de kijker te plaatsen. De ervaring die ze op deze manier kunnen opdoen, kunnen ze meenemen in hun verder leven. Ik ben er van overtuigd dat een dergelijke ervaring bij hun verdere studies nog goed van pas komt.”
“Het was een droom van de beroemde Lierse klokkenmaker en astronoom Louis Zimmer om
bij te dragen tot de ontwikkeling van de jeugd en vooral het stimuleren van de leergierigheid.
Daarom heeft de vzw Koninklijk Zimmertorencomité Lier besloten om, in nauwe
samenwerking met de schooldirecties in en rond Lier, een jaarlijkse wedstrijd te organiseren
om verdienstelijke leerlingen te stimuleren en te belonen”, zegt de voorzitter van het Zimmercomité Jos d’Haens.
Na de toespraken werden de tien geselecteerde werken voorgesteld door de leerlingen. Dit jaar ging de Zimmerprijs naar Keana Stitchinsky van het GTI Duffel met het werk ‘Zonnevolger’. Dit werk behandelt een systeem dat bijvoorbeeld kan gebruikt worden om zonnepanelen steeds naar de volle zon te richten om zo een maximum aan efficiëntie te bekomen.
De Humanitaire prijs ging naar het werk ‘Belang van een gezonde darmflora’ van Justine Aerts, Louise Docx en Emma Baarle. Zij studeerden aan het Sint Gummaruscollege te Lier.
Aan beide prijzen is een som van vierhonderd euro verbonden. (MSL-SDW/foto’s MSL-SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet