Officiële opening nieuwbouw Sint-Jozef

Lier: Op 6 maart 2020 werd de nieuwbouw van het WZC Sint-Jozef onder matige belangstelling officieel geopend. Deze nieuwe vleugel is gebouwd voor het verblijf van 31 bewoners met een cognitieve beperking (dementie).

‘’Kleinschalig genormaliseerd woonconcept‘’
Het doel van deze woonvorm is een woonomgeving te realiseren die zo normaal en gewoon mogelijk is ingericht en die herkenbaar is voor mensen met dementie, zowel binnen als buiten de woning. We willen hierbij zorg op maat aanbieden en de kwaliteit van de relaties en contacten tussen bewoners, familie en medewerkers bevorderen.
In tegenstelling tot een gewone afdeling binnen een woonzorgcentrum, wordt in dit project met kleinschaligere leefgroepen van 8 bewoners gewerkt.
Als uitgangspunt worden zes kernelementen benoemd: normalisatie, zorg op maat, kwaliteit van  leven, kwaliteit van de relaties, schipperen tussen autonomie en geborgenheid en kleinschaligheid.

Ruime kamers
Elke kamer, met een oppervlakte van 25m², heeft een inkomhal, een mooie leefruimte met grote raampartijen, een badkamer met toilet, lavabo en douche. De kamers zijn functioneel ingericht, zo wordt het toilet automatisch verlicht wanneer de bewoner ’s nachts uit zijn bed komt. Er is een veschuifbare wand met dag-en nachtstand. Er zijn ook detectoren geplaatst om valincidenten te voorkomen. De kasten bevatten onopvallende handgrepen.
De bewoner kan zijn kamer inrichten met persoonlijke herkenbare voorwerpen en met eigen meubilair.  Aan de deur is er een persoonlijke brievenbus en herkenbare foto van de bewoner.

Dienstverlening
De afdeling kleinschalig genormaliseerd wonen biedt permanente en nabije zorg in kleinere leefgroepen aan bewoners met dementie. De maaltijdondersteuning, onderhoud van de kamers en de activiteiten zijn specifiek aangepast aan deze doelgroep. De aanwezigheid van vast nachtpersoneel versterkt een fixatie-arm beleid. Een referentiepersoon dementie staat klaar wanneer u of uw familie hulp nodig heeft.

Valdetectie
Op elke kamer is een systeem geïnstalleerd dat de zorgverstrekkers ogenblikkelijk waarschuwt bij een valincident in de kamer zodat er zeer snel kan ingegrepen worden. Dit systeem laat ook toe om achteraf het incident te analyseren zonder dat de privacy van de bewoner in het gedrang komt. Het systeem werkt immers met silhouetten en geen expliciete beelden.

Voor meer informatie mag u de heer Werner De Backer contacteren op het nummer 03 490 01 37 of mail naar Werner.DeBacker@amate.be (MSL/foto’s MSL-SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet