Lierse Ommegang “anders” – 3 en 4 oktober 2020

Lier: Na de Grote Ommegang van 2015 besloten de Gezellen van het Groot Volk de ommegang om de vijf jaar in te richten. Vroeger wou de traditie dat de ommegang slechts om de vijfentwintig jaar door de straten van Lier trok. “Het zou zonde zijn om onze historische reuzentrein slechts om de vijfentwintig jaar buiten te laten komen en dan weer op te bergen”, zegt Luk Ceulemans, voorzitter van de Gezellen van het Groot Volk.

Op 3 en 4 oktober 2020 is het dan zover. De Ommegang ‘anders’ trekt dan door de straten van Lier. Het belooft opnieuw een groot evenement te worden. In het totaal zullen vierentwintig reuzen, vier fabeldieren, twintig loop- en huppelpaardjes, drie praalwagens.
De Lierse Reuzentrein: Goliath, de Reuzin, de Kamenierster, Kinnebaba, Grotemoe en Groteva, Janneke broer, Mieke zuster en de twee Moorse knechtjes. Vier fabeldieren: Ros Beiaard, de Olifant, de Kameel en ‘het beest’(?). Drie praalwagens: de Hellewagen, de Maagdenberg en het Schip van ’s lands welvaren.
Naast deze Lierse Reuzentrein nemen ook zes stadsreuzen, twee wijkreuzen, vier verenigingsreuzen en twee privé reuzen aan de ommegang deel.

Het programma
Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober 2020 zal de binnenstad tussen 13 en 16 uur gesperd worden. De festiviteiten vinden plaats op vier locaties. Zone 1: de Grote Markt en de Vismarkt, zone 2: de evenementenweide aan het park, het Zimmerplein, het Begijnhof, zone 3: het park aan de stedelijke academie en den Bril, zone 4:het Felix Timmermansplein.
In elk van deze zones wordt met een regelmaat een spektakelstuk opgevoerd.

De Omegangstoet
De stoet wordt gevormd langs de Gasthuisvest en vertrekt om 16.30uur langs de Heilige Geeststraat, Rechtestraat, Vismakt, Vredebergstraat, Koning Albertstraat, Grote Markt, Werf en Zimmerplein. Uiterlijk om 18 uur komt de Ommegang terug aan op de vertrekplaats.

108 Pijnders
Om de ganse stoet in beweging te krijgen zijn 108 pijnders – dragers van de reuzen – nodig. Wie interesse heeft om als pijnder te fungeren kan inlichtingen bekomen via deliersepijnders@gmail.com.

Uitbouwen van de Reuzentrein – het Beest
Het uitbouwen van de Lierse reuzentrein is én van de doelstellingen van de Gezellen van ’t Groot Volk. In 2015 was er de creatie van het nieuwe Ros Beiaard. Dit jaar komt er een nieuwe reus Gummarus, volledig gesponsord door Johan Henderickx. Goliath, de Reuzin en de Cameniere worden opnieuw gekleed door Dries Van Noten.
Bovendien smeedden de Gezellen een ‘beestig’ plan: de creatie van een nieuw fabeldier(?). De Gezellen willen geen verdere informatie geven over ‘het beest’. Om het plaan te realiseren hebben ze wel 40.000 euro nodig! Daarom zoeken ze sponsors die er 1.000 of 5.000 euro er voor over hebben. Tijdens de voorstelling overhandigde de Sociëteit van de Schaepshoofden een cheque van 5.000 euro voor ‘het Beest’. Het Beest zal voor het eerst buiten komen tijdens de Ommegang. (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet