Afscheid van Jos d’Haens

Lier: Op zaterdag 29 februari 2020 werd in de St-Magaritakerk, op het Liers Begijnhof, afscheid genomen van Jos d’Haens. Jos overleed vrij onverwacht thuis op zondag 23 februari 2020. Hij werd 84 jaar. In Lier is Jos vooral bekend als voorzitter van het Zimmercomité en de inrichter van de Zimmerprijzen.

Jos dHaens was Licentiaat Handels- en Financiele wetenschappen, Handelsingenieur, Doctor in de Wetenschappen, Commandeur in de Orde Leopold II, Commandeur in de Kroonorde, Voorzitter van het Zimmercomité, H. Consul  van de Republic of Mauritius, ere-Handelsrechter,  Wereldrecordhouder kleinste elektrische motor (1mm³), Ereburger Ranst, Voorzitter basisschool Emblem, Luitenant Kolonel Medische Dienst, Bijzonder academisch adviseur Universiteit Antwerpen (Medische faculteit), Paul Harris Fellow 5 sapphires, Uitvinder, bedrijfsleider, auteur

Ontwikkelingen
In 1959 ontwikkelde hij een endomotorsonde om het maag- en darmstelsel te exploreren. Hij ontwikkelde een meteorologische sonde om de beste vliegroute voor de Concorde te bepalen. Hij ontwierp eveneens het eerste digitale uurwerk, de eerste polshorloge-rekenmachine en behaalde elf octrooien en verschillende uitzonderlijke prestaties met o. a. de ontwikkeling en bouw van de kleinste microcomputer ter wereld in 1977. In 2009 ontwikkelde en bouwde hij de kleinste elektrische motor ter wereld. Deze micromotor was veel kleiner dan het kopje van een lucifer en draaide tot 6000 toeren per minuut. Hij verbeterde deze ontwikkeling verder tot een motortje van een speldekop groot dat 10.000 tot 12.000 toeren per minuut draaide. Recenter ontwikkelde hij in wereldprimeur een lichtjasje voor een meisje dat geboren werd met het levensbedreigend syndroom van Crigler-Najjar. Jos d’Haens was de laatste jaren bezig met het ontwikkelen van een kunsthandje voor Audrey. Het ging een kunsthandje worden op maat van een kind. Deze ontwikkeling heeft hij spijtig genoeg niet kunnen afwerken.

Zimmermuseum
Buiten zijn wetenschappelijk werk was Jos d’Haens ook voorzitter van RC Emblem, In 2007 volgde Jos Willy Arras op als voorzitter van het Zimmertorencomité. Onder zijn leiding werd het Zimmermuseum gemoderniseerd en uitgebreid. In 2015 was Prins Laurent aanwezig bij de heropening van het Zimmermuseum. In 2016 bracht Prins Laurent met zijn ganse gezin een privaat bezoek aan het Zimmermuseum en de Zimmertoren. In 2018 schreef hij een boek over het Zimmermuseum en het werk van Zimmer. Vanaf 2006 zorgde hij voor het toekennen van de Zimmerprijs aan leerlingen van het secundair onderwijs voor een wetenschappelijk werk gerelateerd aan het werk van Zimmer.

Jos d’Haens zal in Lier herinnerd worden als de bezieler van het Zimmermuseum, zijn levenswerk. (MSL/foto’s MSL-SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet