Burgemeester legt eerste steen Handbogenhof

Fotoreportage...

Lier: Bij een korte plechtigheid legde burgemeester Frank Boogaerts de eerste steen van het Handbogenhof op het terrein waar vroeger het WZC Paradijs gevestigd was. Hier verschijnen vijf woongebouwen rond een groene binnentuin die plaats bieden aan 82 appartementen, één praktijkwoning en zes handelsruimtes. In de ondergrondse parkeergarage is plaats voor 101 wagens en zijn er 263 fietsenstallingen. 

Toespraak van de burgemeester
Binnen de stadvesten van Lier zijn de locaties voor nieuwe woonprojecten schaars. Door de verhuis van het woonzorgcentrum Paradijs in de Kanunnik Davidlaan naar de Transvaalstraat ontstond er in 2011 toch een opportuniteit voor de ontwikkeling van kwalitatieve nieuwbouwwoningen in de binnenstad.
Het  OCMW, de vorige eigenaar van de site, schreef een wedstrijd uit voor de herontwikkeling van de site. De Artes Group met projectontwikkelaar CAAAP kwam daarbij als winnaar uit de bus.
Met de ontwikkeling van de site schrijft CAAAP een nieuw verhaal op het middeleeuwse oefenterrein van de Sint-Sebastiaans handbooggilde. Het historische terrein krijgt een nieuwe identiteit als gemengde woonwijk in het centrum van de stad, en meteen is de naam Handbogenhof verklaard.
In een eerste fase werd het dienstencentrum met bovenliggend 35 huurappartementen voor senioren gerealiseerd. De oplevering vond plaats in juni 2018.
De tweede fase is opgedeeld in 5 woongebouwen rond een groene binnentuin die plaats bieden aan 82 appartementen, 1 praktijkwoning en 6 handelsruimtes.
De doordachte inplanting van de verschillende gebouwen zorgt ervoor dat elk terras geniet van mooie zichten op de binnentuin, de vesten of de stad. Het volledige binnengebied  is autovrij. In de ondergrondse parkeergarage is plaats voor 101 wagens en zijn er 263 fietsenstallingen. 
Het nieuwe ontwerp streeft naar een optimale integratie van hedendaagse architectuur in de historische context van de Lierse binnenstad. Geïnspireerd op de vele pittoreske hoekjes en pleintjes van de stad Lier biedt het project een maximale doorwaadbaarheid voor voetgangers en fietsers met veel groenaanleg. Het project verbindt de historische structuren van de oude wallen, Kapucijnenvest, en de groene vesten langsheen de recentelijk gerestaureerde Godshuizen.
De diagonale wandelas doorheen het groene binnenplein geeft een prachtig zicht op de spits van de Sint- Gummaruskerk. Een eigentijdse vormgeving   biedt schitterende opportuniteiten als aangename woonomgeving voor zowel jonge gezinnen als ouderen in het midden van de stad.
Niet enkel de naam van deze nieuw wijk maar ook de vijf woongebouwen hebben een duidelijke connectie met het historische karakter van Lier. Een voor één eren ze het belangrijke oeuvre van schilder, dichter en schrijver Felix Timmermans, onze grootste Lierenaar. Oranjebloemekens, Hovenierken,  Krabbekoker zijn zo weggeplukt uit de werken van de  Fé en geven de gebouwen elk hun eigen, historisch getinte identiteit.
De 1, 2 of 3-slaapkamerappertementen combineren stijlvol wonen met een intense buitenbeleving. De grote ramen, lichtinval en terrassen brengen het buitengevoel tot in je woonkamer. Handbogenhof biedt daarmee enerzijds een uitgebreid woonaanbod met royale appartementen, collectieve groenzones en ruime terrassen maar ook een kwalitatief investeringsaanbod.
In gebouw Hovenierken aan de Kanunnik Davidlaan vind je 23 SmartOne appartementen op maat van investeerders en starters. De compacte en smaakvol afgewerkte SmartOne appartementen zijn het perfecte product voor wie zorgeloos wil investeren op een toplocatie in de stad.
Een dergelijk project roept altijd vragen en bemerkingen op. Om tot dit mooie resultaat te komen is er veelvuldig overleg geweest met de buurt, dat heeft geleid tot vele en grondige wijzigingen en aanpassingen qua bouwhoogte, inplanting op het terrein en aantal wooneenheden. De participatie met en de inbreng van de buurt hebben geleid tot een eerbaar compromis. Ik dank iedereen die hiertoe heeft bijgedragen,  de buurt, de projectontwikkelaar, de architecten. (MSL/foto’s MSL/SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet