Leo XIII viert nieuwjaar in kerk van Heilig Kruis

Fotoreportage...

Lier: Ter gelegenheid van hun nieuwjaarsdrink luisterde de Stadsharmonie Leo XIII de misviering in de Heilig Kruiskerk aan het Renaat Veremansplein op.

Na de misviering hield voorzitter Jef T’Seyen een korte toespraak in de parochiezaal.
“De laatste twee jaar is ons ledenbestand gegroeid en verjongd. Momenteel zijn wij met vijfentwintig actieve muzikanten waarvan dertien vrouwen. Inderdaad, onze harmonie is niet alleen verjongd, maar het vrouwelijk schoon doet de mannelijke stoerheid wankelen.”
Het muzikale niveau is inmiddels verder crescendo gegaan. De moeilijkheidsgraad van de muziekstukken is serieus gestegen mede dankzij onze dirigent Ricardo met zijn onverdroten inzet. De klankkleur van het orkest is voller en breder geworden.”
“Het muzikale hoogtepunt voor dit jaar situeert zich binnenkort op zondagnamiddag 22 maart met ons 33ste Voorjaarsconcert. Er ligt mooie muziek op de pupiter. Jullie hebben reeds een voorsmaakje gekregen tijdens de mis.”
Na de toespraak genoten de aanwezigen nog van een uitgebreide nieuwjaarsreceptie. (MSL/foto’s MSL)

 

 

 

Mijn vrouw heeft, zoals altijd trouwens, gelijk, ik moet oppassen om geen ouwe zagevent te worden. Ik heb hier trouwens weinig reden toe, integendeel.
De laatste 2 jaar is ons ledenbestand gegroeid en verjongd. Na Joke en Geert in 2018, zijn Paul, Gitte, Annemie en Ayla vorig jaar onze rangen komen versterken. Misschien dat ook Cyriel voortaan onze pauken komt pijnigen. Dit maakt dat we momenteel 25 actieve muzikanten tellen waarvan 13 vrouwen. Inderdaad, onze harmonie is niet alleen verjongd, maar het vrouwelijk schoon doet de mannelijke stoerheid wankelen. U hoort het goed mijne heren, onze dames zijn in de meerderheid: tijdens de repetities zijn de 2 voorste rijen volledig ingenomen door vrouwelijke virtuozen, en op de 3de rij ben ik de enige man, nu Paul op verlof is, om al dat vrouwelijk geweld te trotseren en af te blokken voor de achterste rijen, die nog steeds door mannelijke kopers worden bezet. Al chance dat ik naast de jongste, Gitteke mag zitten.

Het muzikale niveau is hierdoor inmiddels verder crescendo gegaan. De moeilijkheidsgraad van de muziekstukken is serieus gestegen mede dankzij onze dirigent Ricardo met zijn onverdroten inzet. De klankkleur van het orkest is voller en breder geworden doordat Ellen en Dominick investeerden in een fagot en spiksplinternieuwe baritonsax. Ayla voegt hier nog een nieuwe pianotoets aan toe. Kortom, onze muziek klinkt mooier en gevarieerder. En niet vergeten, onze betere muzikanten trekken de mindere goden mee in het muzikale bad.
Als ex-voetballer en ex-trainer (weliswaar op provinciaal vlak) vergelijk ik een orkest steeds met een voetbalploeg. Met een centrale as van een goede keeper, een laatste solide verdediger, een sterke nummer 6 op het middenveld en een scorende spits kan je naar de oorlog trekken. De 7 andere spelers op de flanken van het elftal, zeg maar de waterdragers, trekken zich hier aan op.
Dat is ook zo in een orkest. Eén trekker per sectie tilt de andere muzikanten naar een hoger niveau. In harmonie spelen is inderdaad een groepsgebeuren waar muzikanten naar mekaar luisteren. 

Het muzikale hoogtepunt voor dit jaar situeert zich binnenkort op zondagnamiddag 22 maart met ons 33ste Voorjaarsconcert. Indien er voldoende interesse is zullen wij voor het eerst op zondag 8 maart een repetitiedag houden. Hiervoor zullen we nog navraag doen bij de muzikanten.

Er ligt mooie muziek op de pupiter. Jullie hebben reeds een voorsmaakje gekregen tijdens de mis. Nog een kleine 2 maand keihard oefenen o.l.v. Ricardo zal hopelijk volstaan. Vanaf volgende dinsdag 28 januari trekken wij hiervoor opnieuw naar de Donkhoeve. Daar hebben we meer ruimte. Aanwezig zijn op de repetitie is de boodschap.

De muziekcommissie heeft ondertussen aan slagkracht gewonnen. Nagenoeg al onze jonge muzikanten kunnen hier, in onderling overleg, samen met de dirigent bepalen welke muziek er op de pupiter komt voor het concert van 2021. Mooi toch! Er zit leven in onze harmonie.
 
Om te besluiten wil ik graag de ondersteunende muzikanten bedanken. Zij versterken ons niet alleen tijdens het voorjaarsconcert, maar ook tijdens de officiële straatoptredens.  Wij van onze kant zullen ook dit jaar ons best doen om de nodige wederdiensten te leveren.

Moet ik nu zeggen twintig twintig of tweeduizend twintig, ik weet het niet… ik weet wel dat we bij het begin van een nieuw jaar het glas mogen heffen.
Dit doe ik dan ook met veel plezier samen met jullie op een muzikaal topjaar met heel veel gezondheid voor jullie allen en de uwen die u nauw aan het hart liggen.

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet