Dertigste traditionele Sint-Antonius viering met verkoop van varkenskoppen

Fotoreportage...

Koningshooikt: De parochie Sint-Jan Evangelist van Koningshooikt herdacht voor het dertigste jaar haar volksheilige Sint-Antonius met een misviering en de traditionele openbare verkoop bij opbod van de offergaven. Voor de misviering in de Sint-Jan Evangelistkerk brengen de gelovigen hun ‘offergaven’ naar de kerk. Daar worden ze neergelegd aan de voet van het Sint-Antonius beeld dat in de middenbeuk staat opgesteld. Die offergaven zijn streekproducten van de landbouwers en groentetelers uit de gemeente, varkenskoppen, varkensvlees, preskop, pensen, spek, hammen, rozijnenbrood, gebak, fruitmanden en groenten korven. Bier en wijn mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Hoogtepunt was dit jaar weerom de verkoop van twee varkenskoppen. Ze werden dit jaar weeral gekocht door enige vrienden uit Rijmenam. Die moesten er 20 en 25 euro voor betalen. “We hebben ze nog nooit zo goedkoop kunnen kopen, er waren bijna geen bieders”. Een mooie hesp bracht dan weer 61 euro in het laadje.

Na de herdenkingsmis werden de offergaven in het portaal van de kerk bij opbod verkocht. Naar schatting 200 belangstellenden kwamen dit folkloristisch en ludiek evenement bijwonen. Dit aloude gebruik dat volgens sommige bronnen reeds voor de 30ste maal plaats vindt, wordt in goede banen geleid door de Landelijke Gilde. Om de koude wat te vergeten en het bieden wat soepeler te laten verlopen werden wittekes en porto aangeboden. De opbrengst van de verkoop gaat naar de verfraaiing van de kerk.

Dit jaar werden, ondertussen al een beetje traditioneel, de twee aangeboden varkenskoppen gekocht door een groep vrienden uit Rijmenam. “Wij zijn een groep van zeven vrienden die samen allerlei plezierige en nuttige activiteiten uitvoeren. Zo bakken wij om de drie weken ons eigen brood op artisanale wijze in een houtoven in een hoeve in Rijmenam. Dit jaar hebben we hier twee varkenskoppen kunnen kopen”, zegt een van de kopers uit Rijmenam. “Wij doen dit al meer dan vijfentwintig jaar. Van die varkenskoppen maken wij preskop ook op artisanale wijze.” 

Onmiddellijk na de verkoop zakte iedereen af naar de nieuwjaarsreceptie op de Laag. Deze receptie met medewerking van de lokale handelaars werd gratis aangeboden door het stadsbestuur van Lier-Koningshooikt. (MSL/foto’s MSL-SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet