Artisjok opent nieuwe pop-up galerij

Lier: In de Rechtestraat, in de voormalige boekhandel Van In,  opent Peter Everaert een nieuwe Artisjok pop-up galerij. De eerste tentoonstelling ‘Slightly out of Focus’ toonde werken van Hans Defer, Matthieu Lobelle en Chris Vanderschaeghe.

Bij de opening overhandigde galerij houder Peter Everaert een cheque van 710,00 euro aan de Pink Ribbonettes. De groep dames, ex-borstkanker patiënten, peddelt elke zondagmorgen in een kano op de binnennete ter bevordering van de lymfedrainage van de armen. “Van in het begin varen wij met een grote kano van de Lierse Kano Club. Zoals elke Pink Ribbon afdeling zouden wij graag onze eigen drakenboot hebben. Die boot kost wel meer dan 7.000 euro. Hiervoor zijn we nu aan het sparen. Het bedrag dat wij nu krijgen is natuurlijk welgekomen om in de nabije toekomst onze drakenboot te kunnen kopen”, zegt Monique Quaeyhaegens pionier van Pink Ribbon in Lier.

Kunstenaar Matthieu Lobelle
“Ik onderzoek in mijn werk grenzen: de grens tussen leven en dood. De relatie tussen natuur en cultuur, tussen de geschiedenis en het heden.. Waarbij dikwijls de mens als Centraal gegeven in vraag wordt gesteld. De beelden in mijn werk vinden meestal oorsprong in de persoonlijke herinnering of het collectieve geheugen, gerelateerd aan een hedendaagse problematiek.”

Hans Defer
Van jongs af koesterde Hans Defer de ambitie om kunstenaar te worden maar stopte met alle artistieke activiteiten in 1990. Het onvermogen om te communiceren met zijn diep autistische zoon, dat als Rode Draad door zijn werk loopt, was de aanleiding om vanaf 2009 opnieuw kunst te maken. Zijn werken zijn herkenbaar door de blauwgrijze kleuren en vervaagde vormen en silhouetten. De toeschouwer kan zijn blik niet scherpstellen, het beeld is troebel gemaakt en biedt geen heldere uitweg.

Chris Vanderschaeghe
De beelden in de kunst van Chris Vanderschaeghe kunnen hun oorsprong vinden in algemene beelden zoals krantenfoto’s, internet beelden of film scènes.  Ze kunnen evengoed gebaseerd zijn op  persoonlijke herinneringen en de gemoedstoestand van de kunstenaar zelf.
Zijn werk wil de kijker naar een diepere dimensie te krijgen. Zijn werken komen pas tot leven in interactie met de blik en de verbeelding van de geïnteresseerde toeschouwer.

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet