Nieuwjaarsreceptie op Grote Markt

Fotoreportage...

Lier: Traditie getrouw bood  de stad op de eerste zondag van januari de inwoners een nieuwjaarsreceptie aan op de Grote Markt. Gebakken haring, een schapekoppeke, soep, smoutebollen, diverse dranken en zeker niet te vergeten een reuze taart, alles werd gratis aangeboden. Voor de kleinsten was er een kindermolen voorzien. De muzikale omlijsting werd verzorgd door  een groep van SAMWD onder leiding van Han Flintrop.

Al even traditioneel hield burgemeester Frank Boogaerts zijn nieuwjaarstoespraak.
“In naam van het schepencollege en in mijn persoonlijke naam heet ik u allen heel hartelijk welkom op de jaarlijkse Nieuwjaarsbijeenkomst die het stadsbestuur jullie graag aanbiedt.
Eerst en vooral wens ik jullie en iedereen die jullie dierbaar is een gezond, gelukkig en succesvol 2020 toe. Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan een belangrijke taak voor het stadsbestuur, de opstelling van een ‘Meer Jaren Planning’ voor de jaren 2020-2025. Zeg maar het plan, het grote kader, de richting waarin wij met onze stad uit willen”, begint de burgemeester zijn toespraak.

Participatie
 “Enkele markante zaken wil ik toch benadrukken namelijk de veelvuldige besprekingen met de diensten, de participatie-avonden voor de bevolking die we organiseerden, de uitgebreide toelichtingen aan de gemeenteraadsleden en aan de adviesraden, de aanpassingen  die wij ten gevolge van hun reacties aan de meer jaren planning hebben doorgevoerd om te komen tot het resultaat dat nu is goedgekeurd door de gemeenteraad, en nu zal worden uitgevoerd. Wij hebben dus zo veel mogelijk rekening gehouden met deze wensen en voorstellen. Participatie is voor ons geen hol woord en zal voortgezet worden tijdens deze bestuursperiode. Anderzijds is het onze plicht als Stad en van mijzelf als burgemeester en verantwoordelijke voor de financiën, om een financieel goed en gezond beheer te voeren. De tering naar de nering zetten, handelen als een goed huisvader.”

Investeringen
De burgemeester kondigde heel wat noodzakelijke investeringen aan. Heraanleggen van voetpaden, fietspaden en wegen, de restauratie van het Begijnhof en de Grote Kerk, de realisatie van jeugdvoetbalvelden op de Hoge Velden, een nieuw of vernieuwd  cultureel centrum,  vernieuwen van vijf speelpleintjes,  een propere kleurrijke winkel-as, vernieuwing van de minigolf, een hondenuitloopweide, planten van 10.000 bomen of struiken, de volledige vervanging van de openbare verlichting door LED-lampen.

Geen nieuwe belastingen
“Wij gaan dat alles waarmaken ZONDER verhoging van de Aanvullende Personen Belasting, ZONDER verhoging van de Opcentiemen op de Onroerende Voorheffing , ZONDER personeel te ontslaan. En tegelijkertijd houden wij  de stadsschuld onder controle.”
De burgemeester kondigde ook een vermindering van de vaste Ivarem bjdrage en prijsdaling van de ‘roze zak’ aan.

Duurzame bekers
Deze nieuwjaarsrecepties was het eerste grote stadsevenementen met herbruikbare bekers. Vanaf 1 januari 2020 mag de stad bij eigen evenementen en binnen haar eigen werking geen dranken meer serveren in wegwerpbekers of in eenmalige drankverpakkingen. Voor één euro waarborg kan je n een centraal kraampje een beker bekomen. Na de receptie kan je de beker terug inruilen.

De nieuwjaarstaart
Op de Grote Markt maakte bakker Hendrickx maakte samen met zijn patissier een reuze grote nieuwjaarstaart. De taart werd ter plaatse gemaakt. Verser kan het niet. “Voor deze taart gebruikten wij voor de biscuit 12,5kg bloem, 12,5kg suiker, 30 liter eieren. Voor de afwerking gebruikten wij 35 liter slagroom en 15 kg vers fruit waaronder 6kg aardbeien, 4kg frambozen, kiwi’s, braambessen en vijgen”, legt bakker Johan Hendrickx uit.

“Vooraleer de blikvanger, de prachtige taart, aan te snijden  doe ik een oproep aan iedereen. Installeer alsjeblief in uw woningen de  verplichte rookmelders die je tegen een gunstige prijs kan aankopen in het stadskantoor. Binnenkort starten wij ook met een verkoop van CO-melders, ook een aanrader. Beste vrienden, laat ons het glas heffen op 2020 ! We vliegen er in”, besluit de burgemeester zijn nieuwjaarstoespraak. (MSL/foto’s MSL-SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet