Vernieuwd Kardinaal Cardijnplein officieel geopend

Berlaar-Heikant 24 april 2020: Het Kardinaal Cardijnplein in Berlaar-Heikant werd vandaag  geopend door burgemeester Walter Horemans en Jan Hendrickx  schepen van Openbare Werken. In een veilige corona opstelling werd het lintje doorgeknipt.

In Berlaar-Heikant werd afgelopen jaar hard gewerkt aan de vernieuwing van het Kardinaal Cardijnplein, de Heideroosstraat en de Melkouwensteenweg.
Het Kardinaal Cardijnplein vervult in Berlaar-Heikant een belangrijke rol. Niet alleen biedt het parkeermogelijkheden voor de vele handelaars die zich rond het plein hebben gevestigd, maar in juli kan je er ook de kermiskramen vinden en vormt het zo het hart van Heikermis. Om die sociale functie nog meer te kunnen benadrukken, besloot het lokaal bestuur het plein in 2019 onder handen te nemen.
“Dit plein vroeg om verneiuwing. Het lag er de laatste jaren troosteloos bij. Het was helemaal verzakt en de auto’s konden er nog moeilijk parkeren. We hebben dit project gekoppeld aanrioleringswerken in de Heideroosweg en de Melkouwensteenweg. Ook op het plein is alle riolering afgekoppeld en er is een waterbuffer gestoken om de waterproblematiek van de Aarschotsebaan en vooral de Rumoldusstraat op te lossen”, legt burgemeester Walter Horemans uit.

“Het Kardinaal Cardijnplein werd omgevormd naar een meer leefbaar plein”, verduidelijkt schepen van Openbare Werken Jan Hendrickx. “Dat wil zeggen dat we het niet alleen grondig opgefrist hebben, maar ook ruimte hebben voorzien voor tafels, zitbanken en groene accenten. Het plein kan zo nog meer een ontmoetingsplaats worden voor de bewoners van de Hei.”

Toch bleef ook de praktische functie behouden. “Bij de heraanleg sneuvelden er een tiental parkeerplaatsen. Maar automobilisten kunnen nu wel terecht op enkele nieuwe parkeerplaatsen in de Melkouwensteenweg, op wandelafstand van het plein. Op het plein zelf blijven er 41 parkeerplaatsen over, waarvan er ook één werd uitgerust met een laadpaal voor elektrische wagens.”

Naast het plein werden ook de Heideroosstraat en de Melkouwensteenweg onder handen genomen. Daar werd de riolering aangepakt, waarna de rijbaan en het voet- en fietspad heraangelegd werden.

De heraanleg van het Kardinaal Cardijnplein kwam tot stand in samenwerking met bouwheer Pidpa en met steun van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).  Het totale kostenplaatje bedroeg 715.000euro. (MSL/foto’s MSL-SDW)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet