Kunstwerk aan Bloemmolens

Lier, 9 oktober 2020: Op de plaats waar de appartementen en de lofts van de Bloemmolens zich nu bevinden, stond vroeger de Gasthuismolen en nadien de gebouwen van Bloemmolens Hellemans. In 1970 stopte de bloemmolens de activiteiten. Na jaren van leegstand nam een projectontwikkelaar de industriële gebouwen onder handen en vormde deze om tot appartementen en lofts. In 1922 werd de Gasthuismolen verkocht en afgebroken.

Tijdens de bouwfase van de appartementen kon Willy Van de Peer, een toekomstig bewoner, een gedeelte van de zakkenschuif redden van de vernietiging. Deze spiraalvormige schuif werd gebruikt om de zakken met bloem naar beneden te laten schuiven. Dit gedeelte is nu duidelijk zichtbaar vanop het jaagpad naast de Nete.
“We moesten ook nog een invulling zoeken voor de open ruimte in het midden van de toegangsstructuur. Na enig opzoekwerk ontdekte ik dat hier vroeger een windmolen stond. In zijn boek Pallieter maakte Felix Timmermans gewag van de molen van Fransoo die later verkocht werd aan een boer uit Wiekevorst. De tekening die Timmemans opnam in zijn werk diende als basis voor een kunstwerk. Ik vond Fiip Van Daele bereid om een kunstwerk te maken in cortenstaal”, legt Willy Van de Peer uit.
De stad Lier zorgde voor de gepaste infoborden die meer duiding geven betreffende de site en de molens die hier al stonden in 1385. (MSL/foto’s MSL)