Grote onzekerheid bij personeel Mega World

Lier, 12 oktober 2020: Een dertigtal werknemers van Mega World, het vroegere Blokker, betoogden deze namiddag aan de vestiging aan de Antwerpsestraat in Lier waarboven het hoofdkwartier voor België gevestigd is. Ze eisten duidelijkheid over het verder bestaan van de keten. Op een bijzondere ondernemingsraad kondigde de Nederlander Dirk Bron, eigenaar van de keten Mega World, aan dat hij morgen bij de rechtbank bescherming tegen de schuldeisers zou aanvragen. Mega World nam de failliete vestigingen van Blokker over.

Onzekerheid
“De winkels kunnen voorlopig verder werken maar in alle onzekerheid. Niettegenstaande de belofte van Bron dat de lonen zullen uitbetaald worden weten de werknemers niet voor hoelang”, horen wij bij een vakbondsafgevaardigde van BBTK.
“Van de 126 winkels in België met in het totaal 620 werknemers, zou geen enkele gesloten worden. Alle personeel zou aan het werk kunnen blijven. Er is echter geen enkel plan hoe de huidige toestand zou gesaneerd worden. Als je bescherming aanvraagt moet je toch een toekomstplan hebben dat aantoont welke oplossing je aan de problemen gaat bieden en dat het bedrijf op lange termijn nog leefbaar blijft. Een dergelijke garantie hebben we niet vandaag”, aldus de vakbondsafgevaardigden.
Alle vestigingen in Wallonië waren vandaag gesloten, die in Vlaanderen bleven open.

Weinig toekomstperspectief
Eerder dit jaar werden al veel vragen gesteld bij de overname van Blokker België door de omstreden Nederlandse zakenman Bron. In Nederland loopt een fraudeproces tegen hem. Daarnaast stelden de bonden zich ook vragen bij zijn businessplan voor de Belgische winkels. De bedrijfsrevisor zou ook weigeren om de jaarrekening goed te keuren. Dit alles voorspelt weinig goeds voor het voortbestaan van de keten. (MSL/foto’s en video MSL-SDW)