Afgeslankte Sint-Gummarus rondgang

Lier: 11 oktober 2020: Op zaterdag avond en op zondagmorgen werd Sint Gummarus, de patroonheilige van Lier, gehuldigd tijdens een kerkelijke plechtigheid in de Sint-Gummaruskerk. Enigszins anders dan traditioneel was er alleen een beperkte rondgang in de Kerk. Niet het grote zilveren schrijn werd rondgedragen, wel het kleine messing kiste waarin de relieken van Sint Gummarus worden bewaard. Sint Gummarus kwam dus letterlijk uit zijn kas.

Na de plechtige misviering vond zowel op zaterdag als op zondag een zeer beperkte rondgang plaats in de kerk. Het kleine reliekschrijn werd door de Kasdragers van Sint Gummarus rondgedragen in de kerk gevolgd door leden van de Broederschap van Sint Gummarus en de vlaggen van de Lierse verenigingen. In vier hoeken van de kerk, de vier windstreken, werd halt gehouden voor een gebed. Er werd bescherming voor de stad gevraagd aan Sint Gummarus. “Dit sluit aan bij een oude traditie. Vroeger werd bij grote epidemieën, zoals de pest, het grote schrijn naar de poorten van de stad om zo bescherming te vragen aan de patroonheilige van Lier”, zegt Jos Van Rompay, voorzitter van de Broederschap van Sint Gummarus.
Na de misviering kon, dit jaar symbolisch, ‘Sint-Gummarus band” opgelegd worden. Deze zou bescherming bieden tegen breuken, in de breedste zin van het woord. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Fotoreportage...