Onderzoek wapenschilden Sint-Jacobskapel afgerond

Lier, 30 september 2020: In de Sint-Jacobskapel werd het resultaat van het onderzoek naar de wapenschilden in de Sint-Jacobskapel voorgesteld. De weduwe en de familie van Paul Vivet waren op de voorstelling aanwezig.

“Op 9 maart 2020 lanceerde Lierse stadsgids Paul Vivet tijdens een persmoment, georganiseerd door de stad, een oproep zijn studie rond de wapenschilden in de Sint-Jacobskapel te kunnen afronden. Over een aantal schilden vond hij geen informatie”, legt schepen Rik Verwaest uit.

Kort na het persmoment is Paul Vivet overleden. Dankzij de medewerking en hulp van enkele collega-stadsgidsen en specialisten inzake heraldiek - in het bijzonder Marc Van de Cruys, hoofdredacteur van het tijdschrift “Heraldicum Disputationes" - werden de overgebleven blazoenen toch geïdentificeerd (nrs. 7, 13, 19, 20) en is daarmee het (levens)werk van Paul Vivet afgerond.

“Na de persconferentie van Paul Vivet heb ik de problematiek langs verschillende kanalen vernomen. Schepen Rik Verwaest heeft dan contact met mij opgenomen. Sowieso was ik bereid om de opzoekingen verder te zetten. Gezien het zoekveld, Spaanse Gouverneurs in Lier, heb ik in een paar dagen de klus kunnen klaren”, zegt Marc Van de Cruys.
De uitleg over de wapenschilden kan nu geraadpleegd worden op de website van Visit Lier: www.visitlier.be/doen/wandelen/spaanse-wandeling/locatie-1.

Spaanse wandeling in Lier
Visit Lier ontwikkelde een digitale wandeling, de Spaanse wandeling, waarbij op een zestal locaties in de stad de Spaanse aanwezigheid in het verleden toegelicht wordt. Deze locaties worden via een bronzen plaat met een QR-code gemarkeerd en verschaffen de bezoekers tekst en uitleg. Het verhaal van de Spaanse kapel (Sint-Jacobskapel) werd nu aanzienlijk uitgebreid met de toelichting rond de wapenschilden. Per wapenschild vind je terug aan welke Spaanse gouverneur (of gerelateerde) deze toebehoorde en waar de grafsteen zich bevindt.
In de kapel is een verkorte versie van het onderzoek te vinden en aan de voorgevel kan je door de QR-code te scannen de infopagina’s raadplegen. (MSL/foto’s MSL)