8,6 miljoen euro subsidie voor restauratie Sint-Gummarussite

Lier, dinsdag 29 september 2020: De Sint-Gummarussite in Lier zal opnieuw schitteren. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent een premie van 8,6 miljoen euro toe voor de restauratie van de Sint-Gummarussite in Lier. ‘De geschiedenis van de stad Lier is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Gummarus en de Sint-Gummaruskerk”, vertelt minister Diependaele. “Ik ben dan ook heel blij dat dit erg belangrijke erfgoed voor Lier en omstreken gerestaureerd wordt. De Sint-Gummaruskerk is een mooi bewaard voorbeeld van Brabantse gotiek en bevat één van de belangrijkste ensembles van glasschilderkunst in Vlaanderen uit de 15de en 16de-eeuw.”

De ontstaansgeschiedenis van de stad Lier is nauw verbonden met de geschiedenis van de Sint-Gummaruskerk. Na de opknapbeurt van de verschillende gebouwen op de Sint-Gummarussite wordt het verhaal van hun geschiedenis ingebed in het toeristische stadsparcours. Ook het stadsmuseum laat de bezoeker de geschiedenis van de stad en de site ontdekken.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele: “Door het Heilige Geesthuis in dit ruimere verhaal te betrekken, krijgt het gebouw een zinvolle herbestemming, onder meer als onthaalruimte voor het bezoek aan de kerk. De stad, het OCMW en de kerkfabriek Sint-Gummarus communiceren samen over de restauratiewerkzaamheden.” (MSL/foto MSL)