HeiligHartziekenhuis Lier en COLOMAplus verwennen patiënten naar aanleiding van Werelddag dementie

Lier, 21 september 2020: De patiënten van de geriatrische afdelingen in het HeiligHartziekenhuis van Lier worden vandaag extra verwend en dit naar aanleiding van de Werelddag dementie. Ze krijgen een uitgebreid ontbijt en muzikale verwennerij. Het personeel kocht massaal muffins ten voordele van de Stichting Alzheimer Onderzoek.

Om alle Alzheimerpatiënten van vandaag en zeker van morgen hoop te geven, moeten we nu fors investeren in wetenschappelijk onderzoek. In dat kader organiseert het HeiligHartziekenhuis sinds vorig jaar een muffinverkoop onder het personeel. Dit jaar doen ze er echter nog een schepje bovenop en krijgen de patiënten van de geriatrie een uitgebreid ontbijt en worden er liedjes uit de oude doos live gespeeld door een collega. “We kiezen heel bewust voor muziek van vroeger omwille van de “reminiscentie” zegt Annelies Schoenmakers, psycholoog. “Bij reminiscentie gaan we positieve herinneringen uit het leven van de patiënt prikkelen aan de hand van allerlei hulpmiddelen zoals muziek, foto’s, geuren, smaken, enz.  Door veranderingen in het denken bij de persoon met dementie heeft de patiënt vaak geen voeling meer met het heden en de toekomst. De beleving van de patiënt zal veel vaker gericht zijn op het verleden. Door het samen beluisteren van de oude liedjes, vormen we een toegangspoort naar gevoelens, gedachten en herinneringen. Muziek blijft tot ver in het dementieproces een hulpmiddel om contact te maken.”  

Leerlingen aan het werk
Ook alle personeelsleden van het Lierse ziekenhuis kregen de kans om hun duit in het zakje te doen door het kopen van vers gemaakte muffins. De opbrengst van deze verkoop gaat integraal naar de Stichting Alzheimer Onderzoek. Dit kon enkel dankzij de steun van enkele sponsors zoals Ireks bakkerijgrondstoffen voor ingrediënten en bakvormen en Ontbijtservice Le Pari voor de verpakking. Bovendien kreeg dit hele project extra ondersteuning van het Huis van Gastronomie, afdelingen bakkerij en hotel van COLOMAplus (Mechelen), die met veel enthousiasme wilden meewerken. De leerlingen bakten tijdens hun lesmomenten maar liefst 780 muffins. In de algemene lessen (PAV) besteedden ze aandacht aan dementie.
“Paul Collijs, technisch adviseur van de afdeling bakkerij: we zetten heel graag de talenten van onze leerlingen in voor het goede doel. 780 muffins bakken, die klus klaarden we in enkele uren tijd”. “Samen met enkele medewerkers van het ziekenhuis offeren we graag onze zondag op om de muffins coronaproof te verpakken”, aldus Herwig Claes van de afdeling Hotel van COLOMAplus.
De hele actie bracht 1350 euro op. (MSL/foto’s MSL – HHZL)