Novemberfoor editie 2020 – corona stijl

Lier, 17 september 2020: Vanaf donderdag 5 november 2020 tot en met zondag 22 november 2020 gaat de jaarlijkse Novemberfoor gaat dit jaar door in een corona outfit. De kermisattracties zullen opgesteld worden op de Grote Markt, het Zimmerplein en de Gasthuisvest. In totaal worden 64 foorinstellingen verwacht. Er is geen openingsvuurwerk, geen randanimatie en ook geen beertjesworp.
“De stad Lier maakte de nodige afspraken met de vertegenwoordigers van de foorbonden. Samen met de inspanningen van de foornijveraars zullen we ervoor zorgen dat alles zo veilig mogelijk zal verlopen”, zegt burgemeester Frank Boogaerts.

“Om de Novemberfoor zo veilig mogelijk en conform de federale richtlijnen te organiseren, werden volgende afspraken gemaakt.
• De vier zones waarop de foor staat (Grote Markt bestaande uit zone marktplein en zone voor terrassen, Zimmerplein en Gasthuisvest) worden afgesloten met nadarhekken. Elke zone heeft een aparte in- en uitgang.
• Bezoekers worden geteld met 3D sensoren. Er worden maximum 400 bezoekers per zone toegelaten.
• Bezoekers aan de foor wordt gevraagd gebruik te maken van de handgel die ter beschikking wordt gesteld aan elke ingang.
• Er wordt een circulatieplan opgesteld en aan alle bezoekers wordt gevraagd zich hieraan te houden.
• Er geldt een mondmaskerplicht op alle attracties en op het hele terrein van de foor voor alle bezoekers ouder dan 12 jaar.
• De foor heeft aangepaste openingsuren ten opzichte van de vorige edities. Zo sluit ze ’s avonds vroeger”, legt schepen voor evenementen Rik Verwaest, uit.

“Ook de foorkramers zelf doen heel wat inspanningen om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zij hebben zelf een protocol uitgewerkt waaraan iedere foorkramer zich dient aan te houden. Alle attracties worden regelmatig ontsmet, jetons worden opgehaald met een vangnetje. Na sluitingstijd worden alle jetons ontsmet”, zegt Robert De Roover voorzitter van het Lierse Foorcomité.

Opbouw
Op zondagochtend 1 november start de opbouw van de foor. De foorinstellingen nemen hun standplaats in respectievelijk om 7 uur op het Zimmerplein en vanaf 8 uur op de Grote Markt. Op de Gasthuisvest start de opbouw op maandag 2 november vanaf 8 uur. Tijdens het oprijden en het plaatsen geldt een tijdelijke verkeersverordening. Een signalisatieplan wordt hiervoor opgemaakt. Ook de omleidingen van de Lijnbussen worden nog gecommuniceerd.

64 attracties
Los van alle maatregelen heeft de foor ook dit jaar heel wat te bieden. Zo zijn er opnieuw de klassiekers als molens, schietkramen, vissers- of andere spelen, lunaparken, maar ook grote attracties zoals ‘Flying jump’, ‘Free Style’ en ‘High Energy’. Nieuwigheid dit jaar is de ‘Techno Power’. De vele eetkramen bieden een uitgebreide variatie aan lekkers: caracoles, frietjes, smoutebollen, warme rek, snoep, wafels, hamburgers en ander zoet of zout lekkers.

De foor editie 2020 sluit op zondagavond 22 november voor alle attracties, inclusief de gebakkramen en lunaparken. 

Uiteraard blijft de stad, samen met de foorbonden, de evolutie van de coronadreiging verder opvolgen. Afhankelijk van mogelijk nieuwe federale maatregelen of in functie van de lokale situatie, kunnen nog wijzigingen gebeuren in de organisatie. (MSL/foto’s MSL)