Een ‘onvergetelijke’ zomer op de Speelmicroob

Lier, 27 augustus 2020: Nadat de werking tijdens de paasvakantie niet kon plaatsvinden omwille van de coronamaatregelen, hing ook de zomerwerking lang aan een zijden draadje. Pas eind mei kregen we groen licht om een coronaveilige speelpleinwerking met ‘speelbubbels’ van maximum 50 personen op poten te zetten. Niet evident, als je weet dat er in andere zomers gemiddeld zo’n 120 kinderen per dag onbevangen komen spelen op het speelplein.

“Twee speelbubbels op hetzelfde terrein organiseren, zodat we een 100-tal kinderen zouden kunnen opvangen, bleek al snel onhaalbaar. Inkom, speelruimtes, sanitair en keuken zouden dan volledig gescheiden moeten zijn. En kinderen uit hetzelfde gezin of uit dezelfde vriendengroep zouden dan mogelijks gescheiden worden en niet met elkaar mogen spelen.
Om de kinderen die nog opvang of nood aan speelvrijheid nodig hadden toch nog een superleuke vakantie te bezorgen, besloten we slechts één bubbel van 50 personen op de Speelmicroob toe te laten. Daarnaast maakten we nog een tweede speelbubbel op een andere locatie, het Kattekot aan de sportvelden, voor kinderen van 10 tot 12 jaar. Omwille van het kleine lokaal daar konden er slechts maximum 13 tieners terecht per week. We verdeelden deze plaatsen over kinderen van werkende ouders en maatschappelijk kwetsbare kinderen. In nauwe samenwerking met het Sociaal Huis konden hierdoor ook kinderen die het thuis wat moeilijker hebben terecht op de Speelmicroob”, zegt schepen Rik Verwaest.
 
“Een 30-tal animatoren hebben hiervoor het beste van zichzelf gegeven, elke dag van 8 tot 17 uur. Tijdens de verschillende themaweken ‘Het leven zoals het is’, ‘Oma’s en opa’s’, ‘We gaan naar Las Vegas’, ‘Door de dierentuin’, ‘Rondreis in Parijs’, ‘Naar Zee’, ‘Op een onbewoond eiland’, ‘Speelmicroob airlines’ namen ze de kinderen telkens mee op een heerlijke creatieve beleving vol fantasie”, aldus Verwaest.

Plezier beleven
“De nadruk lag, nu nog meer dan anders, op onbezonnen plezier beleven. Daarom konden de kinderen telkens kiezen voor een hele waaier van activiteiten: koken, knutselen, ravotten, bouwen, dansen, … En natuurlijk beleefden we veel waterpret op de warme zomerdagen, ook een lekker ijsje mocht niet ontbreken.
Grote uitstappen zaten er dit jaar niet in. Op het speelplein werden verschillende initiaties aangeboden: volksdans, hiphop. De brandweer en de politie brachten tijdens hun bezoek de kinderen wat meer bij over hun job, ze mochten zelfs blussen. De kinderen speelden in het speelbos ‘Holderdepolder’, gingen mini-golfen, maakten een ritje met de huifkar en gingen bootje varen op de Nete. De grootste kinderen trokken naar het skateterrein om te stuntsteppen, gingen kanovaren en lasershooten”, legt coördinator Peter Janssens uit.

Dertig jaar speelmicroob
Dit jaar bestaat de Speelmicroob dertig jaar. Helaas konden alle geplande festiviteiten daarrond nu niet doorgaan. Maar niet getreurd, volgende jaar vieren we dit extra met ‘Speelmicroob 30 +1’, hopelijk opnieuw met veel meer kinderen.

Kinderopvang
Naast de zomerwerking van het speelplein voorzag de stad ook veel spelplezier op Kinderopvang Kadee. Ook daar werd in 3 verschillende speelbubbels (eentje in Koningshooikt, een kleuterbubbel op Kadee Spui, en een lagere-schoolbubbel op Kadee Lisp) heel fijn en veilig vakantieopvang georganiseerd, elke dag van 7 tot 18 uur.
 Vanaf 1 september is Kinderopvang Kadee weer elke dag geopend voor en na schooltijd op de 5 opvanglocaties.
(MSL/foto’s MSL)

Meer informatie: www.speelmicroob.be en www.kinderopvangkadee.be