Het pad van de kat

Lier, 18 augustus 2020: Dichter Tom Marien en illustrator Lies Van Gasse creëerden samen een nieuwe wandeling gekoppeld aan een stadsgedicht. In vijf episodes achtervolgen ze een kat en ontdekken zo groene, haast verborgen parels in de Lierse binnenstad.  Hun indrukken en ontmoetingen kregen een plaats op vijf kunstzinnige wandelposters. Tom Marien verzorgde alle woorden, Lies Van Gasse alle beelden.

“Tweewekelijks zet Lies Van Gasse een deeltje van Tom Mariens stadsgedicht op de muur in de inkomhal van het Stadsmuseum. Tegelijkertijd met het groeigedicht verschijnt er een nieuwe poster (episode) met deze verzen. Op de achterkant van de poster ontdek je een nieuw stukje van de wandeling met verhalen over toevallige en minder toevallige ontmoetingen onderweg”, zegt museumdeskundige Griet Van Opstal. Op 8 september is het groeigedicht compleet.

“Het Stadsmuseum Lier vraagt regelmatig aan een kunstenaar om een interpretatie te geven aan ‘Schoon Lier’. Na de fotoreeks van Herman van den Boom is het de beurt aan Tom Marien en Lies van Gasse. Tom Marien is auteur en leerkracht. Hij creëerde eerder de Lierische gedichtenwandeling. Dichter en illustrator Lies Van Gasse is als docente poëzie verbonden aan de schrijfopleiding van de SAMWD Lier. Ze is een graag geziene gast op poëziefestivals”, verduidelijkt Griet Van Opstal. .

De posters kunnen gratis in het museum afgehaald worden en zijn ook te vinden op verschillende andere locaties in de binnenstad (er hangt op deze locaties een affiche van het project op).
Wie de 5 posters verzamelt kan genieten van het volledige stadsgedicht en een wandeling langs mooie verborgen plekjes in Lier.

Het groeigedicht is te volgen op de website, Facebook en Instagram van het Stadsmuseum. De eerste episode verscheen op 21 juli, de tweede op 4 augustus. De volgende episodes zullen verschijnen op 18 augustus, 31 augustus en 8 september. Ook na het afronden van het groeigedicht blijven de posters verkrijgbaar en zal de tekst op de museummuur te zien blijven. (MSL/foto’s MSL)