Minister Diependaele geeft startschot voor restauratie van het begijnhof van Lier

Fotoreportage...

Lier, 17 augustus 2020: Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 3.451.521,60 euro toe voor de restauratie van het begijnhof van Lier. Deze restauratie maak deel uit van een meerjaren-restauratie. De Vlaamse Regering kende in 2018 een premie van 12.925.376,80 euro toe voor de restauratie van het begijnhof in Lier. De restauratiewerken worden gespreid over vijf jaar.

Burgemeester Frank Boogaerts verwelkomde de minister op het stadhuis. In zijn toespraak onderstreepte hij het historisch belang van het Begijnhof, de Sint-Gummaruskerk en de H. Geestsite.

“Al 20 jaar is het begijnhof van Lier trotse eigenaar van de titel UNESCO-werelderfgoed. De bouw van het begijnhof startte in de dertiende eeuw. Vandaag is de site een oase van rust in het centrum van Lier. Onder andere auteur en schilder Felix Timmermans deed er inspiratie op voor zijn werk. Door te investeren in dit prachtige erfgoed zorgen we ervoor dat deze eeuwenoude geschiedenis over samenwonen en de krachten bundelen bewaard blijft en ons inspireert. We investeren in lokaal toerisme, duurzaam wonen en in een aangename leefomgeving. Met deze restauratiepremie worden twaalf woningen gerestaureerd”, zegt minister Diependaele.
Hierna ondertekende de minister de subsidie documenten.

Na een korte toelichting door Stéphanie D’Hulst volgde een rondleiding met toelichtingen door de project-architect en de coördinerend architect en bezoek van woningen in het Begijnhof, vandaar naar de Sint-Gummaruskerk en de H. Geestsite.

Museum en hotelappartement
In de toelichting vernamen we dat Wezenstraat 7, één van de meest authentieke woningen, op het gelijkvloers zal ingericht worden als museumwoning. De centrale inkomhal met monumentale trapkast en aan weerszijden de salons zullen ingericht worden als historische begijnhofwoning om zo de bezoekers het leven als begijn te tonen. Op de eerste verdieping wordt een hotelappartement ingericht dat uitgebaat zal worden door één van de hotelketens in Lier.

Renovatie twaalf woningen
Twaalf woningen in de Kalvarieberg, de Wezenstraat, Oud-Kerkhof en Grachtkant worden gerestaureerd. De gevels, de daken en de bewaarde historische interieurs worden gerestaureerd en het wooncomfort van de woningen wordt aangepast aan de hedendaagse normen van hygiëne, veiligheid en energieverbruik. Bovendien wordt onderzocht om gezamenlijk onderdak te bieden aan de lokale verenigingen die sinds lang gevestigd zijn in het begijnhof, waaronder de bewonersvereniging ‘D’Amandelboon’ en verschillende kantkringen. Voor bezoekers van buitenaf wordt er een infopunt voorzien met een museumwoning, die een inkijk biedt in het vroegere leven van de begijnen.

Beheersplan
Voorafgaand aan de restauratiewerken is een beheersplan voor het begijnhof opgemaakt, waarin een visie op het erfgoedbeheer van het domein is opgenomen voor de komende twintig jaar is.
In totaal worden 45 woningen en het openbaar domein gerestaureerd. In de kapel en het convent komen tentoonstellingsruimtes en een ruimte voor verenigingen die een binding hebben met het begijnhof zoals bijvoorbeeld de kantvereniging. (MSL/foto’s MSL)