Molbrug in Lier krijgt grondige opknapbeurt

Lier, 5 augustus 2020: Vanaf maandag 31 augustus 2020 sluit De Vlaamse Waterweg nv de Molbrug over de Nete in Lier af voor het verkeer. Deze brug is toe aan een grondige renovatie. De werken zullen ongeveer twee maanden duren. Voor het wegverkeer is een omleiding via de Leuvensepoortbrug voorzien. Vermoedelijk zal deze omleiding voor heel wat vertraging zorgen.

De Molbrug over de Nete in Lier is een vaste brug uit beton en dateert uit 1970. Na 50 jaar intensief gebruik is de brug aan renovatie toe. Dat wees ook de laatste inspectie van de brug uit. Een gespecialiseerde aannemer neemt de brug vanaf september grondig onder handen.

Werken
Op maandag 31 augustus 2020 starten de werken. De aannemer pakt de volledige bovenbouw van de brug aan. Hij vernieuwt het brugdek, de brugvoegen en de waterdichting van de brug. Daarnaast vervangt hij ook de bestaande leuningen door nieuwe leuningen aangepast aan de huidige normen. Dan doet hij de nodige betonherstellingen aan de buitenste langsbalken en neemt hij oude nutsleidingen weg. De werken zullen ongeveer twee maanden duren.

De nutsmaatschappijen brengen in de periode voor de werken ook alle nutsleidingen die momenteel nog deel uitmaken van de brug buiten de brug. Zij doen daarvoor een onderboring onder de Nete.

Mobiliteit
Tijdens de werken kunnen geen voertuigen op de brug toegelaten worden. De Aarschotsesteenweg (N10) wordt dan ook ter hoogte van de brug afgesloten. We doen er alles aan om de periode van onderbreking zo kort mogelijk te houden. Het gemotoriseerd verkeer moet tijdens de werken een omleiding volgen via de Leuvensepoortbrug en Hoogveldweg.
De aannemer voert de werken zo uit zodat voetgangers en fietsers met de fiets aan de hand de brug wel kunnen blijven gebruiken. Al zijn bij bepaalde deelwerken ook voor hen korte periodes van onderbreking mogelijk. (MSL/foto MSL)