Julia Van Hool oudste Belg

Lier, 3 augustus 2020: Vanaf 3 augustus mag Julia Van Hool, 111 jaar en 88 dagen zich de oudste inwoner van België noemen. Julia verblijft in het woonzorgcentrum Sint-Jozef. Volgens haar familie stelt zij het nog heel goed. Op 7 mei 2020 vierde Julia haar 111 jaar weliswaar in corona stijl. Bij een veilig interview vertelde ze dat ze graag de oudste Belg zou worden. Haar wens is nu werkelijkheid geworden.
“Toen ik haar deze morgen vertelde dat ze de oudste inwoner van België was reageerde ze enorm verheugd. ‘Spijtig dat er iemand anders gestorven is, maar zo gaat dat nu eenmaal in het leven’, zei ze toen tegen mij. Ze hoopte dat ze ooit de oudste zou zijn. Ze sprak daar dikwijls met haar dokter over. Ons moeder heeft een ijzersterk gestel. Toch vreesden wij, met de corona maatregelen in het woonzorgcentrum en het overlijden van haar zoon, dat ze het moeilijk zou hebben. Uiteindelijk is alles goed gekomen. Zoals ze nu is, kan zeker de oudste Belg ooit worden.”, zegt haar fiere zoon Flor Op de Beeck.
Julia werd geboren op 7 mei 1909 in de Augustijnenhoeve in Putte. Het echtpaar Van Hool telde vijf meisjes en twee zonen. Eind de jaren 20 begint zij samen met haar oudere zus een kapsalon in Koningshooikt. In die periode leert ze ook René Op de Beeck kennen. Zij huwen in 1932 en nemen de beenhouwerij in de Maasfortbaan over. Het echtpaar kreeg vier kinciljep Op 21 januari 1935 wordt hun eerst zoon Marcel (nu 83) geboren. Jos (82), Florent (77) en Annie (70) volgden nog. Ondertussen zijn er twee kleinkinderen Gerrit en Ilse en twee achterkleinkinderen Oli en Sophia. In 1966 geven René en Julia de beenhouwerij over aan hun zoon Florent en zijn echtgenote Mia. In 1982 overlijdt René, net voor ze hun vijftigste huwelijksverjaardag willen vieren. Tot einde 2015 woonde Julia nog alleen in haar eigen woning. Een ongelukkige val bracht een keerpunt in haar leven. Hierdoor werd ze een beetje bang en kwam ze op kortverblijf in WZC St.-Jozef in Lier. Met haar positieve ingesteldheid besliste ze dat het tijd werd voor een definitieve verhuis.
Bij iedereen uit haar omgeving begint nu de hoop te groeien dat ze ooit de alleroudste Belg zal worden. De oudste Belg ooit is voor het ogenblik Joanna Turcksin uit Machelen. Ze overleed op 6 december 2002 en was toen 112 jaar en 186 dagen oud.
Bij deze feliciteert het Lierinbeeld team onze oudste Lierenaar en onze oudste Belg. Op naar de alleroudste Belg ooit. (MSL/ foto’s archief MSL-SDW)