Anastasia zorgt voor opschudding

Lier, 7 augustus 2020: In het Timmermans-Opsomer huis loop op het huidige ogenblik de tentoonstelling “Anastasia” visioenen van een heropstanding. De banner die bij de tentoonstelling hoort schoot bij een paar Lierenaars in het verkeerde keelgat. Ze dienden een klacht in bij de stad. Een reuzengrote afbeelding van een volledig naakte jonge vrouw is er de oorzaak van.

“Er zijn drie klachten binnengekomen over deze banner. Sommigen vinden deze banner een beetje obsceen, anderen vrezen dat er verkeersongevallen gaan gebeuren, nog anderen durven het niet aan hun kleinkinderen tonen. Het stadsbestuur ziet dit als artistieke vrijheid en gaat er geen actie tegen ondernemen”, zegt schepen van musea Rik Verwaest. Ook Ivo Andries schepen van cultuur zit op dezelfde golflengte.
Tot op heden is er nog niemand in de Binnennete gereden…

Naakt in de kunst
Reeds van in de oudheid werden naakte mannen en vrouwen geschilderd en gebeeldhouwd. Het eerste vrouwelijk naakt is een beeldhouwwerk van de Griekse beeldhouwer Praxiteles (360 jaar VC). Het is een afbeelding van Aphrodite, de Griekse mythologische godin van de vrouwelijk schoonheid, liefde, seksualiteit en vruchtbaarheid. Beroemde kunstschilders zoals Rubens, Manet, Botticelli, Rembrandt en Césanne schilderden naakte vrouwen

Controversiële banner wordt verkocht voor het goede doel
“De banner die deel uitmaakt van de expo ‘Anastasia’, momenteel te zien in het Timmermans-Opsomerhuis, wordt verkocht bij opbod. Galerij Artisjok schenkt de winst aan de Pink Ribbonettes, een organisatie die zich inzet voor de bestrijding van borstkanker.
Anastasia verdwijnt uit het Lierse straatbeeld na 16/08. We zullen haar missen!!!”, aldus Peter Everaert.
“Na grondig overleg hebben wij besloten de veiling van de Anastasia-banner volledig ONLINE te houden. De strenge veiligheidsnormen voor evenementen indachtig lijkt dit ons de beste manier.
Tot en met 16 augustus 2020 ten laatste om 16u00 kan u een bod uitbrengen via onze Facebook, Instagram maar liefst per email of telefonisch.”
Het hoogste bod dat ontvangen werd bedraagt momenteel 700,00 euro. U kan het bod verhogen met minimum 50 euro.

De tentoonstelling
Tijdens deze tentoonstelling tonen de internationaal gekende kunstenaars Bart Ramakers en William Sweetlove hun werk zoals beelden, foto’s en installaties. Je vindt er ook recyclagekunst van Roel Stels, een jonge kunstenaar.
Peter Everaert, galerij houder beschrijft de tentoonstelling als volgt: “Er stijgt nog wat rook op uit de puinen van de wereld die we de jongste decennia hebben zien ten onder gaan. Niet iedereen is er zich van bewust, maar voor wie goed oplet gloort er een nieuwe beschaving. Een wereld met meer essentie en minder gedoe, meer waarde en minder geld, meer waarheid en minder fake news, meer samenleving en minder muren, meer ecologie, een andere economie, ruimte voor echt beleid en minder ideologie. Het is een tentoonstelling met artistieke visioenen van Roel Stels, William Sweetlove en Bart Ramakers. Een schone slaapster die net als onze beschaving aan een heropstanding toe is.”

De tentoonstelling loopt nog tot 16 augustus 2020 in het Timmermans-Opsomer huis in Lier. Er is een
nocturne voorzien op 15/08 (tot 00u) (MSL/foto MSL)