Mondmasker verplicht in Lierse binnenstad

Lier, 24 juli 2020: Gezien de onrustwekkende stijging van het aantal coronabesmettingen in verschillende gebieden in onze provincie besloot de stad Lier om het dragen van een mondmasker verplicht te maken binnen de stadsvesten.

Burgemeester Frank Boogaerts: “Gezien de stijgende trend in het aantal coronabesmettingen in ons land, besliste de nationale veiligheidsraad van 23 juli onder andere om de verplichting op het dragen van een mondmasker (vanaf 12 jaar) uit te breiden naar markten, drukke winkelstraten en in de publieke ruimten van openbare gebouwen vanaf morgen zaterdag 25 juli. In navolging hiervan besliste de stad Lier om het dragen van een mondmasker te verplichten in de ganse stad binnen de vesten, uitgezonderd de vesten zelf, vanaf zaterdag 25 juli. De stad zal eerst starten met een sensibiliseringsperiode op de naleving ervan. De situatie wordt op de voet opgevolgd.”

Concreet betekent dit dus dat je vanaf morgen, zaterdag 25 juli, bijkomend op de eerder verplichte locaties, een mondmasker zal moeten dragen op volgende plaatsen:
-              In de ganse binnenstad van Lier, binnen de stadsvesten. Op de stadsvesten zelf is het dragen van een mondmasker voorlopig niet verplicht. Ook als fietser in de binnenstad ben je verplicht een mondmasker te dragen.
-              Op alle markten en kermissen, al of niet gelegen in de binnenstad: de zaterdagmarkt aan het Renaat Veremansplein, de mogelijke vintagemarkten, brocantemarkten en rommelmarkten, de groentemarkt op het Paradeplein.
-              In de publieke ruimten van alle openbare gebouwen  deze regel besliste de stad Lier eerder al toe te passen voor alle stadslocaties.
-              In horecazaken, behalve als je aan tafel zit  in de winkels werd dit eerder al verplicht.
-              Verder wordt het dragen van een masker sterk aanbevolen in alle andere gevallen, vooral in situaties waar de veiligheidsafstand niet kan worden gegarandeerd.
 
Het dragen van een mondmasker vervolledigt en versterkt de zes gouden regels die iedereen moet respecteren om jezelf en elkaar te beschermen:
1.            Hou zoveel mogelijk een veiligheidsafstand van 1,5m aan. De afstandsregel blijft gelden, behalve voor mensen van je eigen gezin, je uitgebreide bubbel en voor kinderen jonger dan 12 jaar onderling. Als je de veiligheidsafstand niet kan respecteren, draag dan een mondmasker dat mond en neus bedekt.  
2.            Pas hygiënemaatregelen toe: was regelmatig je handen, geef geen hand of kus bij een begroeting.
3.            Activiteiten vinden het liefst buiten plaats. Als dat niet kan, verlucht de ruimte voldoende.
4.            Neem extra voorzorgsmaatregelen als je mensen uit de risicogroep ziet.
5.            Beperk je contacten (15 personen per week).
6.            Beperk de omvang van je groepsbijeenkomsten (15 personen, incl. kinderen).

“Bedankt om deze maatregelen goed na te leven. Als we als Lierenaars/Hooiktenaren allemaal samen ook nu opnieuw onze verantwoordelijkheid hierin nemen, kunnen we erger vermijden. Ik reken op het verstand en de medewerking van iedereen”, besluit burgemeester Frank Boogaerts. (MSL/foto MSL)