Koffiebranderij herleeft op de Grote Markt

 

Lier 1 juli 2020: Na een pauze van ongeveer 60 jaar wordt er opnieuw koffie gebrand in “De Roode Flesch” op de Grote markt . De familie Van Ouytsel brandt, tijdelijk koffie in het authentieke pand waar 1856 eerst een kruidenierswinkel gevestigd was die uitgroeide tot koffiebranderij De Doornenkroon.
 
“Bij het grasduinen in de geschiedenis van het unieke pand, vertelde Bob Van Ouytsel ons héél wat warme familieverhalen over zijn geboortehuis ‘De Roode Flesch’.
De vele, vaak vrij ludieke, maar in het bijzonder fantastische herinneringen van Bob, wakkerde onze interesse enorm aan”, legt Liesbeth Schwartz. Liesbeth en Paul Van den Broeck zijn de nieuwe eigenaars van het pand. “Het is onze bedoeling om de nostalgie terug tot leven te brengen. Daarom hebben we beroep gedaan op Judith Van Ouytsel, uitbaatster en kleindochter van oprichter van de Koffiebranderij Van Ouytsel.

“Wij hebben de ruimte ingericht als etalage. Op verschillende momenten in de week zal mijn zoon Yunus Kaya op een kleine staalbrander opnieuw koffiebranden. De passanten zullen dan de oude geur terug kunnen opsnuiven. Zo word je een beetje terug gezogen in de tijd”, legt Judith Van Ouytsel uit.

“Wij hebben gekozen voor een staalbrander van twee maal honderd gram met een uitlaat richting straatkant. De afzuiging van de lekkere warme koffiebonen gaat naar buiten zo dat de voorbijgangers niet alleen een visueel effect hebben maar ook een reukzin effect. Dit gaat een fantastische gewaarwording zijn voor iedereen die hier passeert” verduidelijkt Yunus Kaya. “Ik ga proberen om elke dag te branden en in het weekend meerdere malen. Vermoedelijk tussen 14 en 16 uur.”
“Voor alle duidelijkheid dit is geen winkel. De mensen kunnen alles van buiten volgen en een blik werpen op de authentieke koffiewinkel. De koffie is hier niet te koop maar wel in de koffiewinkel aan de Rechtestraat 29. Daar kan je de koffie proeven en kopen. In deze winkel wordt de koffie op dezelfde manier gebrand maar dan wel op een grotere schaal”, voegt Yunus er nog aan toe.

Je kan Yunus nog aan het werk zien tot eind september 2020 wanneer de renovatie van de voorgevel van start gaat.

Geschiedenis
De Roode Flesch is jarenlang een herberg geweest gelegen naast het Schaeckberd, een brouwerij. Omstreeks 1830 werd het gebouw herdoopt tot de ‘Groote Zael’. In 1856 werd het een kruidenierszaak, die uitgroeide tot de bekende koffiebranderij ‘De Doornen Kroon’. Tijdens WOI brandde de winkel uit. In 1923 werd de winkel heropgebouwd en werd ‘stoomkoffiebranderij E. Van Ouytsel-Berghs’. Sedert 1963 kwam het vredegerecht in het gebouw. Sedert 2019 werden zowel De Roode Flesch als het Schaeckberd aangekocht door Paul Van den Broeck en Liesbeth Schwartz. Ze willen er vanaf 2022 een congrescentrum in onder brengen. (MSL-SDW/foto’s MSL)