De renovatie van het stationsgebouw van Lier start (hopelijk) in 2022

Minister van mobiliteit, François Bellot (MR) geeft aan dat de renovatie van het Lierse stations zal plaatsvinden van 2022 tot 2024. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Kamerlid en Liers Schepen, Bert Wollants (N-VA). Eerder klonk het bij de NMBS dat de renovatie ten vroegste in 2025 zou plaatsvinden.

Het Lierse stationsgebouw werd opgericht in 1861 naar een ontwerp van Auguste Payen, zes jaar nadat lijn 15 in Lier in gebruik werd genomen. Deze neoclassistische architect was verantwoordelijk voor een hele reeks stationsgebouwen die ondertussen bijna allemaal zijn verdwenen. Het station van Lier is een van de zeldzame stationsgebouwen van Auguste Payen dat nog haar oorspronkelijke functie dient. Volgens de erfgoeddatabank van de Vlaamse overheid zijn er zo slechts drie over. Het station van Lier werd o.a. om die reden in 1995 beschermd als erfgoed.

Het Lierse kamerlid greep alvast de 25ste verjaardag van de bescherming aan (op 24 oktober 2020) om de renovatiewerken op te starten. Die timing haalt de NMBS alvast niet, maar als alles goed gaat, starten de werken wel een stuk vroeger dan eerder aangekondigd. Bij de werken wordt naast de renovatie zelf, ook het verbeteren van het onthaal van reizigers in het station aangepakt en wordt het energieverbruik verbeterd.

"Hopelijk komt er nu geen kink meer in de kabel" geeft Wollants aan, "het is goed dat de werken worden vervroegd tegenover de initiële planning, maar toch ook jammer te noemen dat het dossier zo lang op zich laat wachten. Het stationsgebouw ligt veel Lierenaars nauw aan het hart en het is hoog tijd dat het in haar glorie wordt hersteld." (MSL/foto’s MSL)