Spoeddienst HeiligHartziekenhuis Lier krijgt volledige make-over

Lier, 22 juni 2020: Vanaf 24 juni 2020 vind je de dienst spoedgevallen van het HeiligHartziekenhuis in Lier tijdelijk op een andere locatie in het ziekenhuis. Reden: de huidige locatie wordt volledig verbouwd én uitgebreid. De verbouwingswerken zullen naar schatting zo’n anderhalf jaar duren.

“23.000 patiënten per jaar, zo veel mensen melden zich bij onze spoeddienst aan” zegt dr. Koen De Feyter, medisch diensthoofd spoedgevallen. “We barsten letterlijk uit onze voegen. De laatste jaren is het aantal patiënten fors toegenomen. Die grotere toestroom opvangen in een verouderde infrastructuur was niet langer houdbaar. Onze nieuwe accommodatie zal veel beter afgestemd zijn op onze hedendaagse werking en de noden van de patiënt. We zullen veel meer een geïndividualiseerde aanpak kunnen bieden.”

Efficiënte urgente zorg
Qua oppervlakte breidt de spoedafdeling ongeveer met de helft uit. Na triage worden de patiënten naar de juiste wachtzaal of onderzoeksruimte begeleid. Er zijn vier grote zones voorzien: de pediatrische zone, een fast trackzone, een algemene behandelingszone en een reanimatiezone. Hoofdverpleegkundige Erika Smolderen licht toe: “We zullen over twee pediatrische behandelkamers beschikken. Kinderen komen dus in een aangepaste kindvriendelijke omgeving terecht. Wie via de ambulance binnenkomt en kritieke zorgen nodig heeft, kunnen we rechtstreeks naar de reanimatiezone begeleiden. We voorzien hierbij twee reanimatieruimtes met een flexibele wand die opengeschoven kan worden voor de opvang van zware trauma’s.”

In de nieuwe spoedgevallendienst wordt bovendien een aparte unit medische beeldvorming ingericht, met integratie van radiografie en performante CT-Scan. Hierdoor zullen het spoedteam en de dienst medische beeldvorming niet alleen een snellere diagnostiek kunnen aanbieden, maar ook meer comfort aan de patiënt en is de dienst nog beter gewapend voor de opvang van majeure urgenties. Verder zijn er nog twee isolatieruimtes, een afzonderingsruimte en een decontaminatiekamer.
“Bovendien beschikt elke zone over een eigen wachtzaal met veel daglicht. Ondanks de hectiek die een spoeddienst kenmerkt, gaan we alle patiënten op een meer vlotte, aangename en vooral efficiënte manier kunnen opvangen in een hypermoderne omgeving,” vult dr. De Feyter aan.

Veiligheid voorop
De voorbije outbreak van het coronavirus kwam er als het ware net op tijd. “Niet alleen hebben we de plannen voor de nieuwe spoedgevallendienst nog kunnen verfijnen, ook het tijdelijk onderkomen werd zodanig coronaproof ingericht dat de opvang van patiënten tijdens een eventuele tweede golf geen enkel probleem zal vormen” zegt Erika Smolderen. “Zowel de tijdelijke als de vernieuwde afdeling zullen snel en flexibel kunnen schakelen om in de toekomst eventuele pandemieën te kunnen opvangen.”

Tijdelijke spoedafdeling
Tijdens de nacht van 23 op 24 juni verhuist de hele afdeling naar een tijdelijke locatie in het ziekenhuis, die zich in blok D op de eerste verdieping bevindt. Ook de toegang tot de spoedgevallendienst wijzigt: wie dringende zorg nodig heeft, neemt nog steeds dezelfde oprit naast de bezoekersparking, maar moet een stukje verder rijden dan gewoonlijk. Eenmaal geparkeerd, moet de patiënt of zijn begeleider via een videofoon aanmelden en vervolgens de lift naar de eerste verdieping nemen.
Als alles meezit, kunnen we na zowat 1,5 jaar verbouwen, verhuizen naar de nieuwe spoedafdeling.
Onze patiënten kunnen op hun twee oren slapen: het is misschien een beetje anders werken dan we gewoon zijn, maar ons hart voor zorg is en blijft een vaste waarde in Lier. Al geven we toe dat we nu al uitkijken naar spoedgevallendienst 3.0. (MSL/foto’s HHZL)