Agressie tegen hulpverleners en ordediensten

Lier 29 mei 2020: Agressie tegen hulpverleners en ordediensten is nog steeds een maatschappelijk actueel probleem. Met 12.000 getekende affiches lanceert SPOED.112 en de ambulanciersunie een campagne om het geweld tegen mensen op de ambulance, in ziekenhuizen, de brandweer, de politie en tegen alle hulpverleners aan te kaarten en te sensibiliseren.
“Deze campagne werd noodzakelijk omdat dit een maatschappelijk probleem is dat proporties aanneemt die echt niet meer door de beugel kunnen! De overheden zoals FOD Volksgezondheid of Binnenlandse Zaken doen weinig tot niets om dit probleem aan te pakken, maar ook de werkgevers van bv de private ambulancediensten lijken niet echt wakker te liggen van deze problematiek”, zegt Dries Deschilder, voorzitter Ambulanciersunie.
Walter Grootaers, peter van deze campagne benadrukt dat een dergelijke sensibiliserings campagne zeer belangrijk is.
“Ik moest er geen seconde over nadenken om mijn schouders mee onder dit project te zetten. Sensibiliseren is een belangrijk onderdeel om dit probleem aan te kaarten. Wij moeten het nodige respect opbrengen voor de mensen die zich ten dienste van onze maatschappij stellen”, zegt Walter Grootaers.
Voor het tekenen van de affiches werd beroep gedaan op de Lierse striptekenaar Dirk van er Auwera (D’Auwe). Hij kent deze materie zeer goed daar hij als hoofdinspecteur van de politie dit gegeven zelf aan den lijve ondervindt. “Het probleem van agressie ten opzichte van de hulpdiensten stopt niet, het wordt steeds maar erger. Vroeger was het af en toe maar eens, maar nu is het dagelijkse kost. Preventie blijft belangrijk. Het is onaanvaardbaar dat mensen die u komen helpen met blinde agressie geconfronteerd worden. Ik ben heel tevreden dat mijn affiches kunnen gebruikt worden in deze sensibiliserings campagne.”
De 12.000 affiches zullen verspreid worden in gans België, via openbare plaatsen zoals winkels, het algemeen straatbeeld en de horeca. (MSL/foto’s MSL)