Corona maakt slachtoffers: Novemberfoor afgelast

Lier, 16 oktober 2020: De editie 2020 van de Lierse Novemberfoor wordt spijtig genoeg definitief afgelast. De burgemeester neemt deze beslissing na overleg met de stedelijke crisiscel. De snelle en nog altijd toenemende verspreiding van het coronavirus, in onze stad (zie bijlage) en het hele land, maakt dat het niet verantwoord is een grootschalig evenement zoals de Novemberfoor toch te laten plaatsvinden. De foor had normaal gezien plaatsgevonden van 5 tot 22 november op de Grote Markt, Zimmerplein en Gasthuisvest.

Burgemeester Frank Boogaerts: “Als eindverantwoordelijke voor de volksgezondheid en de coronamaatregelen heb ik op basis van grondige overwegingen deze moeilijke beslissing moeten nemen uit respect voor de gezondheid van al onze inwoners. Ik zal de smoutebollen dit jaar missen, maar verheug mij nu al op een dubbele portie in 2021. “

Schepen Rik Verwaest:
“Dit was een zeer moeilijke beslissing. Veel Lierenaars keken immers al uit naar de kermis. We beseffen dat dit ook voor de foorkramers een zoveelste tegenslag is in een rampjaar. Maar als overheid moeten we nu onze verantwoordelijkheid nemen.
De afgelopen weken hebben de stadsdiensten zich dubbel geplooid om een veilige Novemberfoor te kunnen inrichten. Ook de Foorbond dacht constructief mee. Op basis van de coronacijfers van september was een kermis met de juiste maatregelen nipt haalbaar. Sindsdien is de situatie snel verslechterd. Uit respect voor de foorkramers wilden we hen ook tijdig duidelijkheid geven en hen niet pas op het laatste nippertje weer wegsturen.
We nemen deze beslissing met spijt in het hart, maar kijken net als iedereen uit naar een prachtige Novemberfoor in 2021.” (MSL/foto MSL)