Nieuwe assistentiewoningen te Lier vanaf 1 juli

Lier 20 mei 2020: Vanaf 1 juli 2020 beschikt Huize Nazareth over 31 gloednieuwe assistentiewoningen. Gelegen in een groene omgeving en met het woonzorgcentrum nabij, bieden deze flats een antwoord op de wens van zoveel ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen, met toch alle comfort en hulp in nood binnen handbereik.

Erkende assistentiewoningen zijn immers gebouwd om de veiligheid en het gebruiksgemak te verhogen: de gangen en deuropeningen zijn breder, er zijn geen vervelende trapjes, de badkamer is gebruiksvriendelijk, de hele woning is rolstoeltoegankelijk. En het voordeel dat hoognodige professionele zorg altijd dichtbij is.

In totaal zijn er 31 assistentiewoningen (vroeger serviceflats genaamd) verdeeld over drie bouwlagen. Elke assistentiewoning beschikt over een woonkamer met aansluitend een volledig uitgeruste keuken, aangepast sanitair, één of twee slaapkamers, een berging, een terras en uitzicht op de groene omgeving. Alle woningen zijn rolstoeltoegankelijk. In het gebouw is er ook een fietsenstalling, een ontmoetingsruimte met keukentje en een wassalon. Bewoners kunnen zelf koken of samen met andere bewoners van de assistentiewoningen gaan eten in de cafetaria van het woonzorgcentrum, waar dagelijks vers gekookt wordt.

In geval van crisis of nood staan de bewoners, dankzij een alarmsysteem in elke flat, rechtstreeks in verbinding met het zorgteam van het woonzorgcentrum.
De verhuur werd begin dit jaar gestart, en reeds twee derde van de flats zijn verhuurd. Er zijn heel wat toekomstige bewoners die al uitkijken naar de verhuis op 1 juli. De redenen om de overstap naar een assistentiewoning te maken, zijn heel divers: het onderhoud van de woning wordt te zwaar, hun woning is te groot, men is op zoek naar meer sociale contacten, het dagelijks koken wordt teveel, men voelt zich niet veilig in de thuisomgeving.

In de assistentiewoning gaan ze volop genieten van de privacy in hun eigen woning met toch kansen op veelvuldige sociale contacten. Veel bewoners zijn nog heel actief en zullen dat na hun verhuis ook blijven. Enkelen hebben zich reeds opgegeven om als vrijwilliger af en toe te gaan helpen in het woonzorgcentrum: voorlezen, wandelen, kaarten. De mogelijkheden zijn uitgebreid.

Helaas kunnen de rondleidingen in groep momenteel niet doorgaan gezien de veiligheidsvoorschriften inzake corona, maar er worden nu terug individuele rondleidingen voorzien, met de nodige voorzorgsmaatregelen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het woonzorgcentrum op het nummer 03 491 84 60.

Huize Nazareth beschikt over een woonzorgcentrum met 101 bewoners. Er zijn ook 6 zorgflats voor koppels waarvan één van beide zorgbehoevend is. Daarnaast zijn er 7 kamers kortverblijf, waar mensen met een zorgnood tijdelijk kunnen verblijven.
Met de moderne nieuwbouw van het woonzorgcentrum begon Huize Nazareth drie jaar geleden aan een nieuwe fase. Vanaf juli komen daar 31 gloednieuwe assistentiewoningen bij. De bouw heeft gelukkig geen vertraging opgelopen door de coronacrisis. (MSL/foto’s Huize Nazareth)