Toeristisch infobord bij geboortehuis Liers Vlaaike

Lier, 15 oktober 2020: Een nieuw toeristisch infobord aan Tearoom Markt 19, op de hoek van de Eikelstraat en de Grote Markt, duidt de geboorteplek van het Lierse Vlaaike aan.

“In het pand genaamd ‘De Lelie’ werd midden 19e eeuw door bakker J.B. Taymans het recept van het Liers Vlaaike bedacht. Het recept werd lange tijd angstvallig geheimgehouden. Zelfs bij koninklijk bezoek in 1890 weigerde de bakker het recept aan de koning te verklappen. Ondertussen weten we dat het geheim van het recept voor een Liers Vlaaike schuilt in een speciale combinatie van vier kruiden (kaneel, koriander, nootmuskaat en kruidnagel) met kandijsiroop. Dit gebakje is één van de oudste streekgerechten uit de provincie”, zegt schepen voor toerisme, Rik Verwaest.

Sinds 2013 is het Liers Vlaaike een Europees beschermd streekproduct, na de eerdere Vlaamse erkenning in 2007. Een écht Liers Vlaaike moet voldoen aan de strenge eisen van de ‘Orde van het Liers Vlaaike’ (opgericht in 1999). Zo mag een Vlaaike alleen verkocht worden bij Lierse bakkers.

Visit Lier en de Orde van het Liers Vlaaike, onder voorzitterschap van bakker Hendrickx, deelden aan genodigden en passanten ‘coronaproof’ verpakte Lierse Vlaaikes uit om deze inhuldiging te vieren. (MSL/foto’s MSL-SDW)