Gedichten van ‘Hoop’ in woonzorgcentra van Amate groep

Lier, 19 maart 2021: In het woonzorgcentrum Sint-Jozef te Lier werden de winnaars van de gedichtenwedstrijd met als thema ‘Hoop’ bekend gemaakt. Sam Goris, die ook in de jury zat, mocht de schrijvers van de drie (in feite vier, want er was één ex aequo) beste gedichten een boekenbon overhandigen.

“Sinds maart 2020 zijn we in de ban van covid-19 en heeft de zorgsector zware klappen gekregen: besmettingen, isolatiemaatregelen en te veel overlijdens.
Het mentale welzijn van zowel onze bewoners als collega’s kon een duwtje in de rug gebruiken. Daarom lanceerden we, naar een idee van France Devos, eind december 2020 een oproep om gedichten, rijmpjes, haiku’s, … neer te pennen over het thema ‘hoop’. We hoopten voor onze eerste editie op heel wat inzendingen”, zegt Kristel Dierckx, preventie ambtenaar van de Amate groep.
“Eén van de eerste inzendingen die we mochten ontvangen, was een handgeschreven rijmerijtje van Fons Eysermans, onze 105-jarige vrijwilliger en bewoner van onze assistentiewoningen.
Uiteindelijk mochten we 34 inzendingen ontvangen, waaruit onze huisdichters Frank en Rudy Van Roy een eerste selectie maakten. De 20 mooiste pareltjes prijken sinds begin maart op placemats voor al onze bewoners binnen de Amate-campussen.”

Jury
De twintig weerhouden gedichten werden beoordeeld door de jury bestaande uit Frank en Rudy Van Roy, BV’s Walter Grootaers en Sam Goris, dichteres en schrijfster Lies Van Gasse. Uiteindelijk selecteerde drie gedichten – het werden er vier gezien een ex-aequo op plaats drie.

Winnaars
Het beste gedicht werd geschreven door Sofie-Katrien Van Grinsven uit Schoten. Zij is de moeder van een kindje in kinderdagverblijf Het Toverbos in Merksem. Tweede prijs ging naar Eduard Maes en Luce Wellens, bewoners Campus Huizeken van Nazareth Antwerpen. De derde gedeelde prijs werd gewonnen door directeur Werner De Backer van wzc Sint-Jozef Lier en Jan Vanlerberghe en Mie Van der Jonckheyd. Jan is de zoon van een bewoonster van Campus Sint-Jozef Wuustwezel.

“Gezien het succes dat dit initiatief kende komt er volgend jaar zeker een tweede editie”, besluit France Devos. (MSL-SDW/Foto’s MSL-SDW)