Visit Lier stelt zwart jaarverslag toerisme 2020 voor

Lier, 4 maart 2021: Zoals gevreesd kende het toerisme in 2020 een sterke daling. Niet te verwonderen met twee lockdowns achter de rug. Horeca gesloten, musea gesloten, bezienswaardigheden gesloten, dit kan alleen maar in dalende cijfers resulteren. Bijna alle sectoren en evenementen kenden een daling van meer dan 50%. Op te merken valt dat er meer gewandeld wordt en dat de Lierenaars hun eigen stad herontdekken.

Annus horribilis
“In 2019 kenden we een toeristisch topjaar. 2020 zou nog beter worden. We hielden toen nog geen rekening met een ver van mijn bed virus. Het liep helemaal anders dan verwacht. Voor 2020 bedachten de Romeinen de uitdrukking ‘annus horribilis’. En wat voor een horrorjaar werd het. Grenzen sloten, mensen werden opgehokt en ons bruisende stadje werd spookachtig stil. Ook onze toeristische dienst sloot maandenlang de deuren. Onze toeristische partners zagen hun investeringen en inkomen aan een zijden draadje hangen”, zegt schepen van toerisme en waarnemend burgemeester Rik Verwaest.

Achter alle leed glinstert iets dat u van schoonheid zuchten doet (Felix Timmermans)
“Dit toeristisch jaarverslag rijgt alle diepterecords aan elkaar. Het is een zwarte bladzijde die we liefst meteen omslaan. Maar zoals de grote Felix Timmermans het ooit zei: “Achter alle leed glinstert iets dat u van schoonheid zuchten doet”. En onze Fé wist waarover hij sprak, want hij had toen al de Spaanse Griep én twee Wereldoorlogen meegemaakt.
Wat voor Pallieters zouden we zijn als we nu bij de pakken blijven neerzitten? Dus krabbelen we overeind. We kijken naar de schoonheid achter al dat coronaleed. We merkten bij onze partners veel optimisme en doorzettingsvermogen.
Veel Lierenaars herontdekten tijdens de lockdown hun eigen stad. Eén derde van onze baliebezoekers kwam uit eigen stad. We surften mee op de wandelhype door het succes van onze griezeltoer of de themaroutes met QR-code. Zelfs onze website kreeg méér bezoekers dan in 2019. Mensen bleven duidelijk plannen maken voor betere tijden”, gaat Verwaest verder.

Lierke Plezierke komt terug
Na een jaar als 2020 durft een mens niet meteen meer grote beloftes te doen. Maar ik ga er toch ééntje maken: vanaf nu kan het alleen maar beter worden. Lierke Plezierke komt terug, als het welverdiende epicentrum van de “roaring twenties”. Daar gaan wij met ons team alles aan doen”, besluit Verwaest. (MSL/foto’s MSL)