Gele Doos kan levens redden

Lier, 22 februari 2021: Een gele doos, gevuld met persoonlijke en medische informatie en bewaard in de koelkast kan levens redden. De inspiratie voor de ‘gele doos’ komt uit Canada. In eigen land gingen o.m. Brugge, Gent en Welzijnszorg Kempen er al mee aan de slag.

“Het principe is heel eenvoudig. Iedereen stopt in een gele doos wat hij of zij wil. Persoonlijke informatie, een pasfoto, een medische fiche of medicatieschema, persoonlijke en levensnoodzakelijke medicatie. De doos bewaar je in de koelkast. En met een sticker op bijvoorbeeld de binnenkant van de voordeur geef je aan dat er een gele doos in huis is”, legt Jo Daelemans, voorzitster van Vrouw & Maatschappij uit. “Met de gele doos kunnen hulpdiensten, zorgverstrekkers of zelfs familieleden in een noodsituatie kostbare minuten winnen. Zéker bij alleenstaanden is het voor hulpverleners soms een zoektocht naar de juiste informatie over de te behandelen persoon. Maar ook bij koppels is het nuttig. Soms is de partner immers in paniek en zijn hulpverleners meer met de snelle, juiste informatie uit de gele doos”, gaat Daelemans verder.

De Lierse CD&V denkt in een eerste fase aan een proefproject. “We brengen dit idee op de gemeenteraad van 1 maart 2021. Ook binnen de Lierse Seniorenraad leeft, heel terecht, het idee van de gele doos”, besluit Stijn Coenen, fractieleider van CD&V Lier. (MSL/foto’s CD&V)