GAS-boete voor iedere hondeneigenaar die zijn hond niet aan de leiband houdt

Lier, 18 februari 2021: Vanaf morgen, vrijdag 19 februari 2021, start de Lokale Politie van Lier met het uitvoeren van extra controles op hondeneigenaars die hun hond niet aan de leiband houden.

“Deze controles worden strikt uitgevoerd in heel Lier. Er wordt meer gecontroleerd omdat er meer en meer meldingen zijn over hondeneigenaars die hun honden niet aanlijnen.
Honden zijn een begeerd huisdier en aangenaam om een wandeling mee te maken. Maar niet iedereen is fan van deze dieren. Er zijn verschillende redenen waarom een huisdier aangelijnd moet worden”, deelt Magalie Derboven, woordvoerster van de Lokale Politie Lier, mee.

Waarom een hond aan de leiband houden?
“De afgelopen weken zijn er meer meldingen gekomen over baasjes die hun hond los laten lopen. Veel personen voelen zich namelijk bedreigd als er een loslopende hond op hen afkomt. Daarnaast is de natuur kwetsbaar en kunnen zeldzame planten sterven als een hond hierover loopt. Door honden aan de leiband te houden, wordt er ook vermeden dat de natuur een hondentoilet wordt.”

De natuur: een thuis voor dieren
“Maar daarnaast zijn er ook redenen met betrekking tot de natuur. In veel open gebieden leven de dieren op de vlakte. Denk maar aan weidevogels die op de grond broeden. Een hond heeft een jachtinstinct en loopt dus graag andere dieren achterna. Veel dieren zullen na een tijdje niet meer terugkomen. Maar ook in gesloten gebieden zoals bossen moeten honden aangelijnd zijn. De hond zal reeën, hazen en grazend vee opjagen. Allemaal belangrijke redenen om hondeneigenaars te controleren.”

GAS-boete
Tijdens het uitvoeren van deze extra controles krijgt elke hondeneigenaar die zijn hond niet aanlijnt een GAS-boete. Met behulp van deze actie wil de Politie van Lier een aangenamere plek maken voor elke bewoner en bezoeker. (MSL/foto politie Lier)