Leeuwenklas helpt Lierse jeugd studeren

Lier, 12 februari 2021: Met de Leeuwenklas biedt de Lionsclub Lier twee Neten een huiswerk-ondersteunend initiatief voor de Lierse jeugd uit het secundair onderwijs. De werking is na voorbereidingen met Het Leeratelier, Stad Lier en De Refuge in november 2020 van start gegaan. De Lions zorgen voor een professioneel werkingsbudget en garanderen daarmee de kwaliteit van de begeleiding.

Initiatiefneemster Margot Flintrop: “Het concept is dat jongeren die een leerachterstand opliepen door de sluiting van de scholen, niet over een studieplek of laptop beschikken thuis of die extra studiehulp kunnen gebruiken op dinsdag en donderdag tussen 15.45 uur en 18.00 uur tot hier komen. Ze krijgen de beschikking over een laptop en er wordt een gezonde snack en een drankje aangeboden. Er is steeds een vakleerkracht aanwezig, vooral wiskunde leraars want daar is het meeste vraag naar. Ik ben aanwezig als studiecoach en zorg voor de nodige structuur. De leerlingen worden doorverwezen vanuit hun middelbare school.”

“Als Lions focussen we onze werking al een aantal jaren op de jeugd. Scholieren die hun middelbare school niet afmaken missen daardoor kansen voor de rest van hun leven. De Lions Club Lier Twee Neten is er alles aan gelegen om deze jongeren tijdig hulp te bieden zodat zij hun studietraject met een diploma kunnen afronden. “De Lierse Lions steunen al langer allerlei sociale, sportieve en culturele initiatieven voor jongeren, maar met Corona wilden we iets extra’s doen,” aldus Peter Van Es, voorzitter van Lions Club Lier Twee Neten.

Vroegtijdige schoolverlaters
“Het verlagen van het percentage vroegtijdige schoolverlaters is voor Europa een prioriteit en één van de doelstellingen over de hele Europese Unie was om dat cijfer in 2020 onder de 10% te krijgen. Nu, Vlaanderen als welvarende staat, haalt dit cijfer momenteel niet. In 2018 (laatste beschikbare cijfers) was dit % in Vlaanderen 11,9%., bijna 15% bIj jongens en 8,6% bij meisjes. Ook in Lier halen we dit cijfer niet. Terwijl we in de periode 2012 – 2018 nog onder die drempel van 10% zaten, zijn we in 2018 uitgekomen op 11,1%. Om die 11% wat meer concreet te maken: het ging op de Lierse middelbare scholen om 88 leerlingen die de school vroegtijdig verlieten zonder diploma. We kregen ook signalen dat de Corona pandemie deze situatie nog aan het verergeren was en vonden dat we daar als Lions iets aan moesten proberen te doen.”

Op het huidige ogenblik namen al 35 leerlingen deel aan de Leeuwenklas.
Dit initiatief gaat door op de eerste verdieping van café Refuge, Zimmerplein 12 in Lier.
Meer informatie: Margot Flintrop +32 495 85 37 70 margot@hetleeratelier.be.
www.hetleeratelier.be/leeuwenklas     (MSL-SDW/MSL-SDW)