Navio en Mako helpen bij orthopedische chirurgie
HeiligHartziekenhuis Lier zet in op robotchirurgie voor plaatsing van knie- en heupprothesen.

Lier, 10 februari 2021: De dienst orthopedie van het HeiligHartziekenhuis in Lier plaatst voortaan knie- en heupprotheses door middel van chirurgische robots. Deze robots analyseren de vorm van de knie of heup in drie dimensies en laat de chirurg op die manier toe de ingreep eerst op een computerscherm te simuleren. Het gebruik van robotchirurgie bij totale knie- en heupprothese is trouwens een primeur in de brede Lierse regio.  

De dienst orthopedie werkt sinds begin 2021 met twee chirurgische robots die ingezet kunnen worden voor het uitvoeren van totale knie- en totale heupprothesen.
“Sinds een drietal jaren worden robots gebruikt voor meer complexe totale knieprothesen, dat zijn ingrepen die met het klassieke instrumentarium niet accuraat konden worden uitgevoerd” vertelt medisch diensthoofd dr. Frank Verheyden. “Over de laatste jaren is de precisie en accuraatheid van robot geassisteerde orthopedische chirurgie dermate toegenomen dat het moment gekomen is om definitief de overstap te zetten. We hebben de beschikbare orthopedische robotsystemen uitvoerig geëvalueerd en getest. Uiteindelijk is de keuze van ons ziekenhuis gevallen op twee robotsystemen: de Navio voor de knieprothesen (zowel totale als halve knieprothesen) en de Mako robot voor de heupprothesen” aldus dr. Verheyden.

Robotica in de prothesechirurgie betekent niet dat de ingreep volledig automatisch door een machine wordt uitgevoerd. De robot is wel een zeer precies instrument dat door de chirurg wordt bediend en toelaat nauwkeuriger en meer reproduceerbaar te werken.
Het samenwerken van computers en machines heeft in de chirurgie om evidente redenen en tragere ontwikkeling gekend dan in de industrie. “We werken tenslotte op levensechte patiënten. Eens deze apparatuur echter op punt kwam te staan en voldoende gevalideerd werd vond onze dienst orthopedie de tijd gekomen om de stap in de toekomst te zetten” zegt dr. Verheyden.

Werking
De robot analyseert de vorm van de knie of heup in drie dimensies en laat de chirurg toe de ingreep eerst op een computerscherm te simuleren. Alle gevolgen van een bepaalde componentplaatsing voor de functie van de prothese worden door de computer berekend en zijn zichtbaar voor de chirurg. Eens de computer de optimale positie heeft gevonden voor elke individuele patiënt kan de chirurg met zijn intelligente robot (smart tool) de ingreep extreem precies uitvoeren, volledig in overeenstemming met de simulatie. “Dat is een groot voordeel in vergelijking met klassieke chirurgie waarbij de uiteindelijke functie van het gewricht pas lang na de ingreep te evalueren viel” bevestigt dr. Frank Verheyden. (MSL-SDW/foto’s MSL-SDW)