Vaccinatie centrum “De Mol” bijna klaar voor de prik.

Lier, 6 februari 2021: Als het vaccin tijdig geleverd wordt kunnen vanaf 1 maart 2021 ongeveer 1.200 personen per dag gevaccineerd worden. Het vaccinatie centrum werkt zeven dagen op zeven van 8 tot 20 uur. Ook op zon- en feestdagen. De vijf burgemeesters van de gemeenten Lier, Berlaar, Nijlen, Ranst en Duffel, die samen de eerstelijnszone Pallieterland vormen, waren deze morgen aanwezig bij een rondleiding in het vaccinatiecentrum.

Waarnemend burgemeester van Lier, Rik Verwaest, gaf een korte toelichting.
“Het is de bedoeling om de mensen zo snel en zo vlot mogelijk door het vaccinatiecentrum te leiden. De ambitie is om de vijf vaccinatie lijnen elke dag 12 uur te laten draaien. Het hangt natuurlijk allemaal af van de beschikbaarheid van de vaccins. Vermoedelijk kunnen wij een aanvang nemen op 1 maart 2020. Als de vaccins er zijn kunnen we die toedienen aan een vrij hoge snelheid. Zo kunnen 1.200 personen per dag gevaccineerd worden. Dit zal mogelijk zijn daar er zich ongeveer 1.200 vrijwilligers zich hebben aangemeld. Vrijwilligers met zowel medische expertise als mensen zonder enige medische kennis.”

Hoe gebeurt de vaccinatie
“Voor de mensen die moeten gevaccineerd worden moet alles zo eenvoudig mogelijk gebeuren.
De uitnodiging gebeurt bovenlokaal. Bij deze uitnodiging zit ook een formulier met een medische vragenlijst betreffende je gezondheid, eventuele allergieën en de medicatie die je eventueel neemt. Als je binnenkomt in het centrum wordt eerst je temperatuur gemeten. Personen met koorts worden niet gevaccineerd. Daarna wordt je identiteit gecontroleerd. Je krijgt een kleur toegewezen. Hiermee volg je de gekleurde lijnen op de grond die je naar de juiste vaccinatie lijn zullen leiden. Er Is een aparte lijn voor minder mobiele mensen voorzien.
In een eerste ruimte volgt nog een kort medisch gesprek betreffende je gezondheid. Hier kan je ook nog een aanvulling op je medische gegevens doorgeven. Dan kom je in de vaccinatie ruimte waar het vaccin wordt toegediend. Daarna schuif je door naar een wachtruimte waar je nog 15 minuten wordt geobserveerd in verband met eventuele ogenblikkelijk optredende nevenverschijnselen. De kans op dergelijke bijwerking is zo klein als het winnen van de jackpot bij de Lotto”, gaat Verwaest verder.

Parkeergelegenheid
Aan het centrum is een afgebakende en gratis doorstroom parking voorzien. Je kan daar één uur parkeren. Het verblijf in het vaccinatie centrum duurt tussen de 25 en 40 minuten.
Voor de fietsers wordt een aparte verbinding aangelegd.

Bijna klaar
Her en der dienen nog wat praktische regelingen te gebeuren. De diepvriezers voor het bewaren van het vaccin moeten nog geleverd worden.  De bewakingsstrategie dient nog uitgewerkt te worden. Ook het mobiliteitsverhaal dient nog op punt gesteld te worden. (MSL/foto’s MSL-SDW)