VillaVip Berlaar ontvangt eerste bewoners

Berlaar, 30 januari 2021: Burgemeester Walter Horemans mocht VillaVip-Berlaar officieel openen. Hij overhandigde de gouden sleutel aan bewoonster Margot. Vanaf 1 februari 2021 nemen zeven bewoners hun intrek. Er is in totaal plaats voor tien personen met een beperking. Een 24/24u begeleiding is voorzien door een inwonend zorgkoppel.
Het kasteeldomein Berlaarhof werd totaal gerenoveerd door VillaVip met respect voor de bestaande infrastructuur. De renovatie duurde iets meer dan één jaar.

Een VillaVip woning is een kleinschalige en warme thuis voor personen met een beperking die samenwonen met een zorgkoppel. In een VillaVip is het in de eerste plaats gewoon gezellig. Voor de bewoners is het hun eigen stek waar ze tot rust kunnen komen in een veilige, vertrouwde en knusse omgeving. Hun dagelijkse leven verloopt er uiterst huiselijk en ongedwongen. Iedere bewoner kan zijn eigen talenten uitbouwen en krijgt ondersteuning op maat van zijn eigen zorgbehoefte. Bewoners kiezen zelf hun dag invulling, activiteiten en hobby's volgens hun persoonlijke interesses en talenten. Dit kan zowel binnen- als buitenshuis plaatsvinden, al dan niet in samenwerking met een nabijgelegen dagcentrum, vrijwilligerswerking, begeleid werk. Het zorgkoppel gaat met elke bewoner actief aan de slag zodat hij/zij volop kan leven.

Rode loper voor zeven bewoners
“Op 1 februari 2021 rollen we in Berlaarhof de rode loper uit voor Margo, Koen, Yves, Martijn, Andreas, Julie en Valerie. We mogen hen verwelkomen in hun nieuwe en warme thuis. Ze hebben inmiddels hun eigen kamer uitgezocht en kijken ernaar uit om hun vleugels bij ons uit te slaan.
We hebben momenteel nog enkele kamers vrij.", zegt Gitte Van Hove van het zorgkoppel.

Zorgkoppel en begeleiding
Afgelopen maand verhuisde het zorgkoppel Gitte Van Hove en Tom Bouwen met hun zonen Giel en Cas naar het Berlaarhof. De kasteelvilla werd in het afgelopen jaar volledig gerenoveerd. Dankzij de gemeente Berlaar is ook het achterliggende park reeds grondig onder handen genomen.

Gitte heeft 20 jaar ervaring in de zorg voor mensen met een mentale beperking. "Sven en Nette zijn enthousiast om samen met ons deel uit te maken van ons vast team van begeleiders en zullen ons bijstaan in de zorg voor de bewoners. Voor bijkomende ondersteuning doen we beroep op een vast team medewerkers van I-Mens. Zij ondersteunen de verzorging, koken dagelijks verse maaltijden, helpen bij de was, de strijk en zorgen ervoor dat de woning steeds spik en span is.”

Berlaarhof
In 2018 kocht de gemeente Berlaar het vervallen gebouw dat dateert uit 1858 voor 760.000 euro. Nadien werd er naar een geschikte invulling gezocht.
“Ik heb op mijn zitdagen voorstellen voor een bed & breakfast, sauna, wellness en wijnkasteel gehad, maar we wilden er een sociale bestemming aan geven. Toevallig of niet kruiste ons pad dat van VillaVip. We gaven het kasteel voor 99 jaar in erfpacht. VillaVip staat wel in voor de renovatie”, vertelt de burgemeester.
“In december 2020 hebben wij het grote park dat bij het kasteel hoort opengesteld voor het grote publiek. Je kan er wandelen, spelen, zitten en picknicken”, voegt de burgemeester er nog aan toe.

Meer informatie: www.villavip.be of info@villavip.be Telefoon: 056 31 44 98. Of op 0476 45 30 19  en  via mail, berlaar@villavip.be.
(MSL-SDW/foto’s MSL-SDW)