Landelijke Gilden vragen aandacht voor busvervoer op platteland

Koningshooikt- Lier, 14 december 2020: Deze morgen plaatste de Landelijke Gilden een vijftiental panelen “Busje komt…”. Hiermee vragen ze de aandacht voor het busvervoer op het platteland.
“Het afgelopen decennium kwam het busvervoer in landelijke regio’s steeds meer onder druk. Landelijke Gilden pleit voor leefbare en vitale dorpen. Voldoende openbaar vervoer maakt daar een integraal onderdeel van uit. Zonder performant openbaar vervoer dreigen mensen die niet beschikken over wagen en mensen met een beperking af te glijden in sociaal isolement en armoede. Landelijke Gilden stelde haar hoop op de invoering van basisbereikbaarheid. Maar de vervoersplannen bouwen het busvervoer op het platteland nog verder af. Dorpen en gehuchten op de grens van twee vervoerregio’s – zoals Koningshooikt – lijken dubbel te betalen en vallen helemaal tussen twee stoelen”, zegt Bert Meulemans van de Landelijke Gilde.

“Momenteel verbinden twee buslijnen (560 en 561) Koningshooikt rechtstreeks met Mechelen. In het Mechelse vervoerplan wordt Koningshooikt wel via Berlaar verbonden met Heist-op-de-Berg, maar een alternatief voor de huidige lijnen 560/561 ontbreekt. Er zal nog enkel twee keer per dag een schoolbus naar Onze-Lieve-Vrouw-Waver rijden. Vanuit Koningshooikt is er naar Mechelen steeds een omweg met een overstap nodig, ofwel in Putte, ofwel in Heist-op-de-Berg ofwel via Lier”, zegt Luc Florus.

Aangrenzende vervoersregio’s werken normaal ook samen om regio-overschrijdende vervoersproblemen aan te pakken. Zo wil bijvoorbeeld de Mechelse vervoerregio samenwerken met de Kempische om de bezorgdheden van Booischot weg te werken. Vandaag moeten wij echter vaststellen dat en nauwelijks overleg is met de stad Lier en dat er geen samenwerking is met de Antwerpse vervoersregio om de Hooiktse problemen gezamenlijk aan te pakken.

Terwijl er voor de omliggende gemeenten – Duffel en Sint-Katelijne-Waver die tot de vervoerregio Mechelen behoren – alternatieven voor de herschikte buslijnen werden uitgewerkt, is het voor de inwoners van Koningshooikt totaal onduidelijk welk bus aanbod er in de toekomst nog zal zijn. Zo loert sociaal isolement en vervoersarmoede om de hoek, precies voor de meest kwetsbare, mensen zonder wagen of zonder rijbewijs en mensen met een beperking. En zo dreigen zij tussen de Mechelse en de Antwerpse vervoersstoel te vallen. (MSL/foto’s MSL)

www.landelijkegilden.be/mobiliteit