Top technologie medische beeldvorming – Europese primeur

Lier, 2 juli 2021: De afdeling medische beeldvorming van het HeiligHartziekenhuis opent een satelliet op de volledig vernieuwde spoedgevallendienst. Ze investeert daarbij in twee nieuwe CT-scanners van de allernieuwste generatie. De aanwezigheid van een volwaardige afdeling radiologie, met bovendien een volledig gerobotiseerde röntgenzaal, is een primeur in Europa.

“Uiteraard zijn we bijzonder trots op deze uitbreiding” zegt dr. Michel Baeyaert, medisch diensthoofd van de afdeling medische beeldvorming van het Lierse ziekenhuis. “Op de huidige locatie werken we sinds enkele maanden met een “Canon Aquilion One Prism” CT-toestel. Op de bijkomende, nieuwe locatie die volledig binnen de contouren van de nieuwe spoedgevallendienst huist, investeren we in een tweede CT-scanner, de “Canon Aquilion Prime SP”. Beide toestellen zijn zeer performante, high-end CT’s met een hoge resolutie en, niet onbelangrijk, een lage stralingsdosis.”

Meer comfort voor de patiënt
Deze allernieuwste generatie CT-toestellen maakt gebruik van een brede detector. Hierdoor verkort niet alleen de onderzoekstijd, wat minder ongemak en minder kans op beweging geeft tijdens de scan, we kunnen ook een lagere dosis gebruiken voor alle onderzoeken. De nieuwste generatie hardware, gecombineerd met artificiële intelligentie voor het reconstrueren van beelden, laat een lagere stralingsdosis toe en dat is dan weer veiliger voor patiënt en arts.

Dual energy imaging
“De CT maakt gebruik van zogenaamde “dual energy imaging”, of “spectrale beeldvorming”, waarbij de beeldvorming gebeurt op basis van twee energieniveaus. Dit maakt een betere karakterisatie en detectie van letsels mogelijk” legt dr. Baeyaert uit. “We zijn in Lier een van de voorlopers in België die deze vernieuwde manier van beeldvorming gebruikt.”
Deze nieuwe scanmogelijkheid laat onder andere toe om heup- en knieprothesen, en rugingrepen beter te beoordelen.

Perfusiebeeldvorming
“Tot slot zullen we een ook perfusiebeeldvorming (meting van de doorbloeding van het hersenweefsel) kunnen uitvoeren, wat van groot belang is bij patiënten met CVA of herseninfarct/bloeding.” (MSL/foto’s MSL)