Digitale sedatie verhoogt comfort van patiënt tijdens corrigerende voetchirurgie.

Lier, 8 juni 2021: Om het comfort van de patiënt te verhogen tijdens bepaalde voetoperatie gebruikt het Heilig Hartziekenhuis in Lier de digitale sedatie. Digitale Sedatie is een gloednieuwe methode om pijn en angst bij patiënten te verminderen voor, tijdens en na medische ingrepen.
Bij digitale sedatie word je, door middel van een virtual reality bril, en auditief, door middel van een koptelefoon, ondergedompeld in een rustgevende, virtuele omgeving. Dit brengt de patiënt in een klinische hypnose, waardoor het lichaam, de geest en de ademhaling helemaal tot rust komen.

“In het Lierse ziekenhuis gebeurt een “hallux valgus” correctie (scheefgroei van de grote teen) sinds 2007 onder locoregionale verdoving. Met de zogenaamde ‘knie prik’ of popliteale block worden het onderbeen en de voet verdoofd. De ingreep wordt uitgevoerd terwijl de patiënt wakker is”, vertelt dr. Geoffroy Vandeputte, voetspecialist. “Bij een hallux valgus correctie worden osteotomieën (zeg maar het doorzagen van een bot) uitgevoerd waarbij zaagjes en boortjes gebruikt worden die lawaai maken en trillingen met zich meebrengen. Dit kan stress veroorzaken en de patiënt onrustig maken. Daarom vragen sommige patiënten bijkomend een sedatie.

“Tot voor kort hadden we enkel de medicamenteuze sedatie beschikbaar, maar die had als nadeel dat een significant deel van de patiënten door de medicatie ongecontroleerde voetbewegingen uitvoerden. Sinds dit jaar kunnen we digitale sedatie aanbieden. Hierbij wordt de aandacht van de patiënt afgeleid door een combinatie van visuele en auditieve stimuli. Concreet krijgt de patiënt een virtual reality bril en een hoofdtelefoon. Er is een keuze aan diverse rustgevende bewegende beelden. Een zachte stem begeleidt de beelden en brengt de patiënt progressief in een soort van hypnose. Het geheel brengt de patiënt tot diepe rust.  Afhankelijk van de duur van de ingreep wordt de patiënt tegen het einde van de ingreep progressief weer uit hypnose gehaald. Reacties van de patiënten tot nu toe zijn unaniem positief”, aldus dr. Geoffroy Vandeputte. (MSL/foto’s HHZ Lier)