Jaaroverzicht 2018 - Lierinbeeld

Juli 2018

Toeten en Blazen



Het straatmuziekfestival Toeten en Blazen is aan zijn tiende editie toe. Er waren jubileumgasten en nieuwkomers. Een bont allegaartje van straatfanfares marcheerde over de straten en pleinen van de Lierse binnenstad.
Orkest Bazar, Tamborazo latin combo, De Vierkante Meter, Borokov, Black WoOoW, Mr. Sousa & The Barracudas en She’s Udenhout trokken langs de straten en pleinen.
Niettegenstaande de organisatie een programma tabel ter beschikking stelde wisten vele bezoekers niet wie waar en wanneer optrad. Het warme weer zorgde er ook voor dat de mensen rustig op een terrasje bleven zitten en afwachtten wie er voorbij kwam. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Juli 2018

“Vintage Brocanterie” op Grote Markt



Zondag laatsleden vond op de Grote Markt de zevende “Vintage Brocanterie” plaats in een zomers kleedje.
Op deze “Vintage Brocanterie” vond je antiek en brocante en vooral de echte vintage-spullen, hebbedingens, vintage-symbolen en kitchy artikelen die zo typerend zijn voor de jaren ’50, ’60 en ’70.
Ook deelnemers pakten uit met verzamelingen, zoals zeldzame vinylplaten, geëmailleerde borden, curiosa van Expo ’58 en dergelijke.
Er was ook een plaats voor ambachtelijke, artisanale en creatieve standen.

Oldtimers
Tijdens deze editie werden drie fantastische en spectaculaire oldtimers tentoongesteld n aan de voet van het Belfort. (MSL/foto’s MSL)

Juli 2018

Boek over leven en werk van Louis Zimmer

In ‘De Zimmer’, annex de Zimmertoren, stelde Jos d’Haens, voorzitter van het Zimmercomité, zijn boek ‘Zimmermuseum’ voor. Een interessant, wetenschappelijk werk voor wie interesse heeft in Louis Zimmer en zijn werk. Wie zich wil verdiepen in de begrippen tijd en ruimte vindt in dit boek zeker zijn gading. Ook het Zimmermuseum komt ruim aan bod.

“Na bijna negentig jaar is de Zimmertoren nog steeds het uithangbord voorn de stad Lier. Dit icoon ontstond als een meesterwerk dat met de techniek van toen de verschijnselen van tijd en sterren weergeeft. Door zijn exclusiviteit is het ondertussen wereldwijd bekend.
Het was de bedoeling van zijn ontwerper, Louis Zimmer, om de ingewikkelde mechanismen van het heelal op een verstaanbare manier voor te stellen ten dienste van zijn medeburgers maar vooral van de jeugd”, schrijft Sven Gatz, minister van cultuur, jeugd en media, in zijn voorwoord.
“Omdat er over Zimmer en zijn werk weinig literatuur bestaat dacht ik er aan om alle bekende feiten samen te brengen in een nieuw wetenschappelijk verantwoord boek. Ik kon gedeeltelijk putten uit het eerste boek over Louis Zimmer dat Luc Ceulemans veertig jaar geleden schreef.”
In een eerste hoofdstuk behandeld d’Haens het leven en het werk van Louis Zimmer. In verdere hoofdstukken wordt aandacht besteed aan het Koninklijk Zimmertorencomité, de geschiedenis van de Zimmersite, de socioculturele activiteiten en de uitbreiding en actualisering van de collectie en het aanbod van het Zimmermuseum. De laatste hoofdstukken behandelen de jubelklok, de carrousel de astronomische studio en de astronomische wonderklok.
“Het Zimmermuseum heeft de laatste jaren heel wat veranderingen ondergaan. Wij hebben het Zimmermuseum omgevormd naar een interactief museum dat aan de verwachtingen van de hedendaagse bezoeker voldoet. Ook de collectie van het museum is uitgebreid met de recentste technologische ontwikkelingen betreffende de begrippen ruimte en tijd”
Jos d’haens belicht ook de socioculturele activiteiten die het Zimmermuseum vooral de laatste decennia ontplooit. Er wordt aandacht besteed aan de Zimmerprijzen, de Scriptieprijzen en de Toerisme- en Cultuurprijs, die het Zimmertorencomité jaarlijks uitreikt.
Het wetenschappelijk naslagwerk telt 189 bladzijden en is te koop in het Zimmermuseum, de Zimmer en in de boekhandel ISBN 9789090310251. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Juli 2018

Belgische primeur in nieuwe behandeling hersentumoren voor H.-Hartziekenhuis Lier

Op maandag 16 juli 2018 werd in het Heilig Hartziekenhuis van Lier een hersentumor verwijderd door middel van een nieuwe technologie die gebruik maakt van intra-operatieve fluorescentie in combinatie met een ‘yellow filter’. Een primeur voor België.

“Tijdens deze complexe operaties, die met een zeer speciale microscoop gebeuren, is het noodzakelijk dat we duidelijk een onderscheid kunnen maken tussen het gezonde en kwaadaardige weefsel. Dit onderscheid kunnen we bekomen door de patiënt een contraststof toe te dienen in de vorm van een pilletje. Tot op heden werd gebruik gemaakt van Gliolan (aminolevulinezuur 5-ALA). Deze stof wordt opgenomen door de kwaadaardige cellen. Wanneer deze cellen belicht worden met blauw licht van een bepaalde golflengte kunnen deze waargenomen worden met een “blue filter”. De chirurg moet relmatig overschakelen van helder wit licht naar de “blue filter”, vertelt dokter Bert Kegelaers die diensthoofd is van de afdeling neurochirurgie in Lier.

“De techniek die we nu gebruiken werk volgens een ander principe. Bij de narcose krijgt de patiënt Natrium Fluoreszein (NF) toegediend. Deze stof wordt opgenomen in de beschadigde (door bv een tumor) bloed – hersen barrière. Hierdoor kan de zone met verhoogde vasculaire permeabiliteit door belichting met licht met een golflengte van 560 nm (nanometer) en door gebruik te maken van een “Yellow filter”, duidelijker afgebakend worden.”

“Natrium Fluoreszein wordt reeds langer gebruikt als contraststof in algemene chirurgie en oftalmologie. Hier kan men gebruik maken van een grote blauwe lamp. In de operatie microscoop ging dit tot op heden niet. Gezien onze bestaande microscoop afgeschreven was en diende vervangen te worden, hebben gewacht op dit type dat ook in de grote belangrijke referentiecentra in Milaan (Italië) en Regensburg (Duitsland) gebruikt wordt. Deze operatiemicroscoop vraagt wel een investering van om en bij de 250.000 euro.”

Meer mogelijkheden – minder bijwerkingen “Het gebruik van de “yellow filter” technologie laat ons toe om meerdere types hersentumoren te visualiseren en te opereren. De operatie die we nu gaan uitvoeren, een metastase, zou niet mogelijk zijn met de “blue filter” techniek die alleen werkt bij glioblastomen. De “yellow filter” daarentegen kan ook gebruikt worden voor metastasen, lymfomen en laaggradige hersentumoren die nog veel moeilijker te differentiëren zijn van het gezonde weefsel.”
“Natrium fluoreszein heeft voor de patiënt geen noemenswaardige bijwerkingen. Het wit van de ogen en de huid kunnen een gele waas hebben en de urine kan verkleuren. Ook niet onbelangrijk voor de patiënt: gliolan kost de patiënt 1.000 euro (niet terug betaald) Natrium fluoreszein daarentegen kost 5 euro.” (MSL/foto’s MSL)