Jaaroverzicht 2018 - Lierinbeeld

November 2018

Novemberfoor start onder stralende herfstzon


De jaarlijkse Novemberfoor startte dit jaar op 2 november onder een stralende herfstzon. Op de Grote Markt, het Zimmerplein en de parking aan de Gasthuisvest staan 63 foorinstellingen opgesteld. De 130 jaar oude paardenmolen staat na een jaar afwezigheid terug op zijn klassieke plaats voor het stadhuis. Verder is er een mooie verscheidenheid aan attracties zoals schietkramen, viskramen, lunaparken en enige grote attracties. Vrijdag avond werd de foor officieel geopend.
Op het stadhuis sprak schepen Lucien Herijgers de foorreizigers en de genodigden toe.Hij verwelkomde in het bijzonder pater Christiaan de aalmoezenier van de foorreizigers. “Het is de zesde maal in deze legislatuur dat ik de foor mag openen. Het is telkens een moment waarop Lier in beeld staat met een aangename kermissfeer”, zegt schepen Herijgers. “Ik kan u vertellen dat dit voor mij de laatste maal is dat ik de foor open. In de volgende legislatuur zal ik immers geen schepenambt meer opnemen”, kondigt Herijgers aan. Tot slot bedankte hij iedereen voor de prettige samenwerking gedurende de laatste zes jaar.
Robert De Roovere gaf een kort overzicht van het verloop van de foor. “Om families met kinderen extra te verwennen zijn er op woensdagen 7 en 14 november familiedagen met animatie en acties. Op 7 november zal er een koets met zes prinsessen op de foor rondrijden. Zaterdag 17 november, bij het intreden van Sinterklaas, delen de foorkramers 2.000 kermischeques elk ter waarde van één euro uit. Op zondag 18 november is er ook nog de traditionele beertjesworp op de drie pleinen: omstreeks 18.30 uur op de Grote Markt, nadien op het Zimmerplein en ten slotte op de Gasthuisvest. De foor sluit zondagavond 18 november. Tot en met dinsdag 20 november kan je wel nog bij de eetkramen terecht voor een smoutebol, wafel of warme rek. Ook de lunaparken blijven open tot de laatste foordag”, legt Robert De Roovere uit. Burgemeester Frank Boogaerts bedankte Lucien Herijgers voor zijn jarenlange inzet op alle gebied. Na de toespraken volgde de klassieke openingsrondgang op de kermis.

Geluidsarm vuurwerk
Om 21 uur was het traditionele vuurwerk aangekondigd dat aangeboden wordt door de foorreizigers. De vuurwerkmaker moet toch eens dringend een nieuw uurwerk kopen. Het vuurwerk startte al om 20.50uur. Dit jaar werd geopteerd voor een diervriendelijk vuurwerk. Dit wil zeggen een vuurwerk zonder luide knallen die veroorzaakt worden door het uiteenspatten van de projectielen in de lucht. Volgens sommige vuurwerkmakers kunnen deze knallen een geluidsniveau van 170dB halen. Het muzikale vuurwerk werd niet door iedereen gesmaakt. “Het vuurwerk was veel te laag en we hoorden nog niet dat er vuurwerk was”, klonk het bij de omstaanders. (MSL/foto’s MSL-SDW)

November 2018

Jagers vieren Sint Hubertus in Sint-Gummaruskerk


In een volgelopen Sint-Gummaruskerk vierden jagers hun patroonheilige Sint Hubertus. Voor deze speciale viering waren ook kleine huisdieren, vooral honden, en enige jachtvogels aanwezig in de kerk. De plechtige viering werd opgeluisterd door het jachthoornkorps Fugamus uit Wommelgem en het Gregoriaans Koor van Sint-Gummarus onder leiding van Christian Van Looy, die ook orgelist van dienst was.
Alles stond in het teken van jacht en natuur tijdens de viering. Tijdens de viering brachten de jagers een prachtig wildtableau naar het altaar. Het Hubertusbrood werd gewijd en na de viering uitgedeeld aan alle aanwezigen. Sint Hubertus wordt sedert de twaalfde eeuw aanroepen tegen razernij van mens en dier.

Wijding van de dieren
Na de viering volgde op het plein naast de kerk de wijding van de dieren. Paarden, honden, konijnen tot zelfs pluchen knuffels werden samen met hun baasjes gezegend. Dit jaar was er ook een olifant bij. Het ging om een van de fabeldieren die mee opstappen met de Lierse reuzen.

Wildverkoop
Na de dierenwijding volgde de wildverkoop per opbod. Hazen, fazanten, bosduiven, wilde eenden, Sint-Hubertusbroden en fruitkorven werden verkocht. Het pronkstuk van de veiling was een groot everzwijn van om en bij de 55 kilogram. Bart Truyen uit Lier kocht het dier voor de prijs van 410 euro. Alle wild wordt gratis gekuist en versneden.

Tijdens het ganse buitengebeuren zorgde Fugamus voor de nodige sfeer. Afwisselend met jachthoorn geschal brachten ze, al dan niet ludieke, meerstemmige samenzang.
Om de kou te trotseren was er een overvloed aan jenever en warme wijn. Beenhouwer Coenaerts zorgde zoals gebruikelijk, voor gratis hapjes. (MSL/foto’s MSL-SDW)

November 2018

Sinterklaas komt aan in Lier


Aan de verlaagde kade aan het Felix Timmermansplein de Sint in Lier toe. De Koninklijke Moedige Bootvissers brachten de Sint met zijn Pieten veilig aan wal. De burgemeester verwelkomde de Sint na zijn lange reis naar Lier. “Er waren dit jaar geen stoute kinderen”, vertrouwde de Sint de massaal opgekomen kinderen toe.

De kinderen mochten al een geschenkje afhalen in de omgeving van de aanlegplaats. Ook de foorkramers deelden geschenkjes uit: de kinderen kregen een waardebon om op een van de kermis attractie te gebruiken.

Sinterklaas ontvangt de kinderen op het stadhuis
Honderden kinderen kwamen de goed heilige man begroeten op zijn weg naar het stadhuis. Daar mochten de kinderen de Sint persoonlijk ontmoeten. Ze kregen ook nog een klein geschenkje van de Pieten. (MSL/foto’s MSL-SDW)

November 2018

Horecaopleiding op de werkvloer

De voorbije maanden werd in een aantal Lierse horecabedrijven een unieke horecaopleiding georganiseerd waarbij werd ingezet op leren op de werkvloer. Zes jongeren behaalden het getuigschrift voor keuken-medewerker dankzij een spoedcursus georganiseerd door VDAB in samenwerking met Horeca Vorming Vlaanderen en de stad Lier.

De cursisten kregen gedurende vier weken een intensieve basiscursus in het opleidingscentrum in Herentals. Daarna mochten ze ongeveer acht weken meewerken in een horecazaak waarbij ze begeleiding kregen door een mentor van de zaak en een instructeur van VDAB. De interesse van de werkgevers in de sector was groot. De bedrijven voelen immers de noodzaak aan nieuwe instroom en stelden graag hun kennis en infrastructuur ter beschikking.

“De Lierse horeca doet het goed. Het aantal moeilijk in te vullen vacatures in deze sector groeit nog steeds terwijl het aantal potentiële kandidaten door het aantrekken van de economie steeds kleiner wordt. Het is ook een vaststelling dat het steeds moeilijker wordt om werkzoekenden uit Lier te motiveren om een lange opleiding in een opleidingscentrum te volgen”, zegt schepen van Welzijn Marleen Vanderpoorten.

“Om tegemoet te komen aan de vraag in de sector staken de verschillende partners de koppen bij elkaar om een opleiding op maat van Lier in elkaar te steken. Het resultaat is een vrij uniek concept waarbij de Lierse horecabedrijven zelf betrokken worden en er wordt ingezet op leren op de werkvloer”, legt Gert Fontyn van VDAB Lier uit.

Na nog een kort woordje van Anja Vlaeymans chef-kok en zaakvoerster van bistro Het Looks en een dankwoordje van een van de cursisten werden de getuigschriften keukenhulp uitgereikt. (MSL/foto’s MSL)