Jaaroverzicht 2019 - Lierinbeeld

Januari 2019

Nieuwjaarsreceptie op Grote Markt

Lier: Traditie getrouw bood de stad op de eerste zondag van januari de inwoners een nieuwjaarsreceptie aan op de Grote Markt. Gebakken haring, een schapekoppeke, soep, smoutebollen, diverse dranken en zeker niet te vergeten een reuze taart, alles werd gratis aangeboden. Voor de kleinsten was er een kindermolen voorzien. De muzikale omlijsting werd verzorgd door een groep van SAMWD onder leiding van Han Flintrop.
Al even traditioneel hield burgemeester Frank Boogaerts zijn nieuwjaarstoespraak. “Het verheugt mij dat jullie vandaag hier weer talrijk aanwezig zijn, wat bewijst dat de Lierse geest nog altijd erg speelt in onze stad.
In naam van het College van Burgemeester en Schepenen en in mijn persoonlijke naam wens ik u allen een gezond, succesvol en gelukkig 2019 en druk ik de hoop uit dat wij er samen dit jaar het beste zullen kunnen van maken”, begint de burgemeester zijn toespraak.

Verder stelde Boogaerts de schepenen voor die de stad de volgende zes jaar gaan besturen. (zie elders op Lierinbeeld)
Ook gaf hij enkele hoofdlijnen mee van het bestuursakkoord voor de komende zes jaar. (gedetailleerde beschrijving volgt op Lierinbeeld)

“Op een Nieuwjaarsfeest horen hapjes en drankjes. Die zijn er zoals gebruikelijk in overvloed aanwezig. Maar eerst zal ik weer zoals altijd de taart aansnijden zodat iedereen ook hiervan kan genieten. Ik houd eraan alle verenigingen en handelaars te bedanken voor hun bijdrage tot dit feest. Beste vrienden, geniet er nog van, maak er weer een gezellig Liers feestje van”, besluit de burgemeester zijn nieuwjaarstoespraak. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Januari 2019

Nieuwjaarsreceptie op De Laag in Koningshooikt

Koningshooikt: Na de Sint Antonius viering en de openbare verkoop bij opbod van onder ander varkenskoppen bood het stadsbestuur van Lier – Koningshooikt de bevolking een nieuwjaarsreceptie aan op de Laag in Koningshooikt. Niet alleen de stad bood van alle lekkers aan maar ook de plaatselijke handelaars voorzagen de aanwezigen van spijs en drank. Een groep van SAMWD, zeg maar de muziek academie van Lier, zorgde voor aangepaste muziek.

Burgemeester Frank Boogaerts hield zijn nieuwjaarstoespraak vanop de kiosk. Hij verwees naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Hij stelde de nieuwe beleidsploeg voor de volgende legislatuur, een coalitie N-VA en Open VLD. Nadien gaf hij een overzicht van de belangrijkste punten uit het nieuwe beleidsakkoord.
“Ons bestuursakkoord is uitgebreid en ambitieus. Het trekt de grote principes door die de voorbije 6 jaar werden uitgezet in het gevoerde beleid, maar legt toch ook belangrijke nieuwe accenten op punten die ons allen aanbelangen : veiligheid, mobiliteit, bouwprojecten, inspraak, huisvuil. En er zit heel wat in voor Koningshooikt.
Ik wens hier wel te benadrukken dat alle plannen op voorhand werden berekend en er werd nagegaan of zijn financieel haalbaar zijn, zonder belastingverhoging en zonder verhoging van onze schuldenlast. Want daarvoor opteren wij NIET”, aldus de burgemeester.

Na de toespraak genoten de aanwezigen van het mooie weer, van de muziek, van een leuke babbel en van al het lekkers dat gratis aangeboden werd. (MSL/foto’s SDW-MSL)

Januari 2019

Gemeenteraad geïnstalleerd

Lier: Tijdens de eerste vergadering van 2019 werd de gemeenteraad officieel geïnstalleerd. Aansluitend werd ook de raad voor maatschappelijk welzijn geïnstalleerd.
De gemeenteraad telt vanaf deze legislatuur drieëndertig raadsleden waarvan zeven een schepenambt bekleden. Lucien Herijgers zal de gemeenteraad voorzitten.

Eedaflegging Eerst legden de raadsleden de eed af. De schepenen legden daarna de eed af in de handen van de burgemeester. Annemie Goris werd bij de installatie van de OCMW raad aangesteld tot voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst. In deze functie maakt zij ook deel uit van het schepencollege. Lucien Herijgers zal de gemeenteraad voorzitten.
Burgemeester Frank Boogaerts legde reeds de eed af in de handen van de provincie gouverneur Cathy Berx. (MSL/foto’s MSL)

Januari 2019

Traditionele Sint-Antonius viering met verkoop van varkenskoppen

Koningshooikt: De parochie Sint-Jan Evangelist van Koningshooikt herdacht haar volksheilige Sint-Antonius met een misviering en de traditionele openbare verkoop bij opbod van de offergaven. Voor de misviering in de Sint-Jan Evangelistkerk brengen de gelovigen hun ‘offergaven’ naar de kerk. Daar worden ze neergelegd aan de voet van het Sint-Antonius beeld dat in de middenbeuk staat opgesteld. Die offergaven zijn streekproducten van de landbouwers en groentetelers uit de gemeente, varkenskoppen, varkensvlees, preskop, pensen, spek, hammen, rozijnenbrood, gebak, fruitmanden en groenten korven. Bier en wijn mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Hoogtepunt was dit jaar weerom de verkoop van twee varkenskoppen. Ze werden dit jaar weeral gekocht door enige vrienden uit Rijmenam. Dit moesten ze er 40 en 80 euro voor ophoesten.

Na de herdenkingsmis werden de offergaven in het portaal van de kerk bij opbod verkocht. Naar schatting 200 belangstellenden kwamen dit folkloristisch en ludiek evenement bijwonen. Dit aloude gebruik dat volgens sommige bronnen reeds voor de 29ste maal plaats vindt, wordt in goede banen geleid door de Landelijke Gilde. Om de koude wat te vergeten en het bieden wat soepeler te laten verlopen werden wittekes en porto aangeboden. De opbrengst van de verkoop gaat naar de verfraaiing van de kerk. Dit jaar werden, ondertussen al een beetje traditioneel, de twee aangeboden varkenskoppen gekocht door een groep vrienden uit Rijmenam. “Wij zijn een groep van zeven vrienden die samen allerlei plezierige en nuttige activiteiten uitvoeren. Zo bakken wij om de drie weken ons eigen brood op artisanale wijze in een houtoven in een hoeve in Rijmenam. Dit jaar hebben we hier twee varkenskoppen kunnen kopen”, zegt een van de kopers uit Rijmenam. “Wij doen dit al meer dan vijfentwintig jaar. Van die varkenskoppen maken wij preskop ook op artisanale wijze.”

Onmiddellijk na de verkoop zakte iedereen af naar de nieuwjaarsreceptie op de Laag. Deze receptie met medewerking van de lokale handelaars werd gratis aangeboden door het stadsbestuur van Lier-Koningshooikt. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Sint-Antoniusverering – ontstaan – legende

Sint-Antonius leefde in de 3de eeuw in Egypte. Na de dood van zijn ouders deed hij als jongvolwassene afstand van zijn bezittingen en trok hij als kluizenaar de woestijn in. Tijdens zijn kluizenaarschap werd Antonius onder meer geplaagd door demonen in de gedaante van leeuwen, beren, schorpioenen, slangen, zwarte glimmende jongetjes, vuurvonken, een zeer aantrekkelijke vrouw en een stapel goud en zilver. Toch slaagde Antonius er in een deugdzaam leven te leiden vol boetedoening en kon hij een leven opbouwen dat vrij van hartstochten was. Nog tijdens zijn leven kreeg Antonius heel wat volgelingen, die kleine gemeenschappen in de woestijn vormden. Na zijn dood verspreidde zijn verering zich al vlug over vrijwel heel Europa. Vandaag wordt Antonius beschouwd als de eerste christelijke kluizenaar en als een van de stichters van het kloosterwezen (vandaar zijn naam Antonius-Abt). Hij stierf op 17 januari 356. Op zondag 17 januari of de zondag die er op volgt worden er traditioneel vieringen gehouden voor deze heilige.

In de 11de eeuw ontstond in Frankrijk de lekenorde van de Sint-Antoniusbroeders, die zich toelegde op de verpleging van zieken. Om de zieken eten te verschaffen, kweekte de orde varkens die gevoed werden door de omwonenden. Als vergoeding voor hun verpleging mochten de ordeleden als enigen hun varkens vrij laten rondlopen in de dorpen. Deze varkens droegen een belletje om hun nek om aan te geven dat zij van de verpleegorde waren. Op de naamdag van Antonius werden de varkens geslacht en werd het vlees onder de armen verdeeld. Aan dit gebruik heeft Antonius zijn bijnaam “Antonius met het varken” te danken. Op afbeeldingen is hij dan ook vaak te zien met een varkentje aan zijn voeten. Verder wordt hij ook vaak afgebeeld met een boek, een abtstaf, een duivelsfiguur of een draak, een raaf een kruisbeeld of een rozenkrans.

Antonius-Abt is de patroonheilige van heel wat beroepsgroepen: wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemer en zwijnenhoeders. Hij wordt ook aanbeden als beschermer van dieren. Verder wordt hij ingeroepen tegen de pest, (huid)ziekten en sint-antoniusvuur, maar ook tegen hedendaagse veeziekten zoals mond- en klauwzeer, BSE en varkenspest.